Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. március 29.
A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal 2011. 03. 24-ei határozatai - mok.hu

1. Az elmúlt évtized során polgáraink egészségi állapota, komplex egészségügyi ellátásának helyzete egyre súlyosabb - nem egyszer komoly konfliktusokat generáló – kérdéseket vetett, vet fel. Az ellátás alapvető filozófiáját, intézményrendszerét nemegyszer érték jelentős támadások, melyek visszaverésében, a nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritáselvű társadalmi egészségbiztosítás megvédésében a NEK számos tapasztalatot szerezve komoly aktivitást fejtett ki.

A történésekből leszűrhető konzekvenciák arra indítanak, hogy az egészség ügyének a lehető legnagyobb alkotmányos védelmet kell kapni, elkerülendő a jövőben a múltbélihez hasonló átalakítási kísérletek veszélyét.
Az ügy kiemelt fontosságát átérezve a NEK kéri és javasolja, hogy az új Alkotmány végleges szövegében kapjon egyértelmű megfogalmazást

  • a testi és lelki egészséghez való jog,
  • a kinek-kinek a betegsége és a tudomány aktuális állása szerint szükséges egészségügyi ellátás, gyógykezelés joga,
  • az előbbi jogok biztosításának megvalósítása a társadalmi egészségbiztosítás útján,
  • az egészség megőrzésének egyéni és közösségi kötelezettsége (a koncepció élő és élettelen környezetet óvó egyéni kötelezettség analógiájára.)

2. A NEK indokolatlannak tartja, ezért nem támogatja a társadalmi egészségbiztosítás és az egészségügyi intézmények, valamint a betegek közé egy harmadik szervezetet iktatását. Tehát felesleges, a működést gátolja, az ellátási zavart, pénzügyi veszteséget okozó irányított betegellátási modellhez hasonló Állami Egészségszervezési Központ, a Nagytérségi Egészségszervezési Igazgatóságok kialakítása. A társadalmi egészségbiztosítást kell kiterjeszteni, fejleszteni, mert csak így valósul meg az érdemi és ellátás érdekű betegút szervezés, amely a szükséges forrásokat sem nélkülözheti.

3. A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal az elmúlt két évtized akár legnagyobb hatású egészségmegőrző intézkedéseként várja egy túlzásoktól mentes, de az egészségtudatos táplálkozást elősegítő, átgondoltan megfogalmazandó törvény megalkotását.

Félő azonban, hogy a médiában hamburgeradóként ismertté vált elképzelés megvalósítása az ellenérdekelt lobbi nyomasztó ereje következtében elenyészik, vagy értelmes érvekkel nehezen indokolható, súlyos késedelmet szenved.

Mintaadóvá válhatna pedig a leendő jogszabály abban a tekintetben is, hogy általa komoly ráfordítások nélkül, sőt az egészségügy számára új forrásokat teremtve is lehetséges népegészségügyi szinten is kiemelkedő hatású eredményt elérni. Ennek jegyében üdvözöljük és sürgetjük a nemdohányzók védelméről szóló törvény mihamarabbi elfogadását is.

forrás: mok.hu (2011. március 29-i átvétel)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél