Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 15.
A patikanyitást is szabályozzák - Kisalföld

A GYÓGYSZERÉSZEK NEM AJÁNDÉKOZHATNAK, SZOLGÁLTATÁSOKKAL CSALOGATHATJÁK A PÁCIENSEKET

Pók Viktória

Januártól megváltozott a gyógyszerforgalmazás szabályairól szóló törvény, amely szigorítja a patikaalapítást is. A megelőzésben is fontos szerep jut a gyógyszerészeknek.

- Örömteli az a törvényi előírás, miszerint a gyógyszertárakban többségi tulajdonos csak gyógyszerész lehet - nyilatkozta dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, a gyógyszerészeti kamara megyei elnöke. - A gyógyszertár egészségügyi intézmény, melyben első a beteg érdeke, ez a patikusok számára evidencia, egy befektető számára nem okvetlenül. A gyógyszerészi eskü a garanciája a páciens érdekében történő cselekvésnek még akkor is, ha anyagi hasznot nem hozó ténykedésről van szó - tudatta, majd hozzátette, a tanácsadás mellett gyógyszerészi gondozást is végezhetnek, melynek része a vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérés.

Ennek törvénybe iktatásával erősödik a patikák egészségügyi jellege és nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés.

A támogatott szerek mellé tilos olyan ajándékot felajánlani, amely egy adott gyógyszergyár termékeinek fogyasztására ösztönöz. Tilos a térítési díj csökkentése, de azonos hatóanyagú olcsóbb gyógyszert felajánlhatnak a patikusok. A tb-támogatással nem rendelhető gyógyszerek mellé kedvezményként kizárólag gyógyszerészi gondozás adható.

- Helyes, hogy a patikához és a gyógyszerészethez méltatlan marketingtevékenységet tiltja a törvény. Az, hogy gyógyszerészi gondozásban dr. Gangl Teréz részesül egy beteg egy patikában, szerintem elfogadható. Hasznos is, mert kiszűrhetők komoly megbetegedések, és jól jár a népegészségügy is, mert a megelőzés mindig olcsóbb, mint a gyógykezelés - fejtette ki álláspontját a megyei elnök.

Változik a gyógyszertárak létesítésének szabályozása is. Új gyógyszertárlánc nem jöhet létre, a már működők nem terjeszkedhetnek. Gyógyszertár létesítéséről az egészségügyi államigazgatási szerv dönt, az önkormányzattal való egyeztetés után. Az 50 ezer lakosnál kisebb településeken ha már működik patika, csak akkor írható ki pályázat, ha a létesítendő új gyógyszertárral együtt az egy patikára jutó lakosok száma eléri a 4500-at, az 50 ezer főnél nagyobb településen a 4000-et.

- Jó dolog, hogy a patikanyitást is szabályozza a törvény. A gyógyszertárnak ugyanis tervezhető körülmények között kell működnie, hogy a feladatát biztonsággal ellássa, ne maradjanak meg a termékei és ne forduljon elő készlethiány sem. Az új törvény segítségével talán újra talpra állhatnak a liberalizáció után csődközelbe jutott patikák - mondta dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél