Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. október 26.
A Roche új elemzési eljárásokkal küzd a hamis gyógyszerek ellen - HENT hírlevél

Az anyagok kémiai összetételének meghatározására szolgáló, úgynevezett Raman-spektroszkópiás eljárás került a hamis, rossz minőségű orvosságok kiszűréséért indított harc frontvonalába.

A Roche gyógyszercég a kémiai elemzés számos eszköze mellett a Raman-spektroszkópiát is csatasorba állította a gyógyszerhamisítók elleni küzdelemben. A mára már igen kifinomulttá és összetetté vált analitikai megoldások segítségével a cég szakértői gyors és megbízható információkkal tudják segíteni a bűnüldöző hatóságok munkáját – számolt be a SecuringPharma.com hírportál.

A gyógyszergyártó a Lausanne-i Egyetem kutatóival közösen fordult a Raman-spektroszkópia felé, közös munkacsoportot felállítva az ötlet gyakorlatba ültetéséhez. A csoport összeállította az elemzések protokollját, például felállította a hamisítványok osztályozásának módszertanát.

- Ha a hamisítvány egy már létező osztályba tartozik, akkor nincs szükség további vizsgálatokra. Azonban, ha korábban nem tapasztalt összetételű utánzattal van dolgunk, akkor a pontos elemzéshez elővesszük a kiegészítő technikákat, például a Raman-spektrumelemzést, a GC-MS eljárást vagy az infravörös spektroszkópiát – írják az Analytica Chimica Acta folyóirat hasábjain. Az eredmény egy naprakész, „élő” adatbázis, ami fontos eszköz lehet a vizsgálatokat végzők kezében, és ami nem lenne összeállítható pusztán a hagyományos elemzési eljárásokkal.

Egy próbavizsgálat során összesen 27 esetben fedeztek fel hamisítványokat, amelyeket 15 külön osztályba lehetett sorolni. A különböző hatósági lefoglalásokból származó minták között az elemzési módszerekkel ki lehetett mutatni a kapcsolatot, és ez hatalmas segítséget jelenthet a hamisító hálózatok felgöngyölítése során a hatóságoknak.

HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél