Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. június 07.
Adtak is a kamaráknak meg nem is - Niczky Emőke - magyarhirlap.hu

Az egészségügyben érdekelt köztestületek vezetősége a következő, 2015-ben esedékes tisztújító választásig a helyén maradhat

Ismételten módosította az egészségügyi kamarákkal kapcsolatos elképzeléseit a parlament szakbizottsága. Ezzel felpuhult a május 22-én benyújtott és a szinte azonnal „lex Égerként” emlegetett kiegészítő módosító indítvány, amely már a most ősszel megismétlendő részleges kamarai vezetőválasztásokról rendelkezett. A javaslat alapvetően felülírta volna a kormány és a kamarák között tavaly megkötött megállapodást, hogy a 2011. év végi választásokon bizalmat szerzett vezetők a nullpontról indulnak akár újabb két ciklusra. Nem kell tehát figyelembe venni, ha korábban esetleg már többször is betöltötték tisztségüket.

Június 1-jén Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egyeztetett a szakmai kamarákkal, és megállapodtak, hogy a tisztségviselők két ciklusra történő újraválaszthatóságát 2007-től számítják. A bizottsági javaslat ezt az egyezséget tükrözi, ami egyfelől gesztus, másfelől mégis eltér a tavalyi megállapodástól.

Ha nincs a keddi korrekció, akkor az ősszel nem indulhatott volna a választáson Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki már két időszakon át vezette a kamarát, és tavaly is ő nyert a választáson. Rajta kívül távoznia kellett volna Balogh Zoltánnak, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökének is. 

A rendelkezés a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnökét nem érintette volna – Hankó Zoltán decemberben foglalta el először székét –, a köztestület több vezetőjét azonban igen. És ugyanígy a másik két kamaránál is. Így viszont a kamarák vezetősége a legközelebb 2015-ben esedékes köztestületi választásig a helyén maradhat. Ezzel összefüggésben pontosították az úgynevezett összeférhetetlenséget is, amelyet a javaslat szerint szeptember 30-ig felül kell vizsgálni és legkésőbb október 31-ig meg kell szüntetni. A bizottság változatlanul hagyta az eredeti javaslat azon pontját, amely szélesebb választói kört von be a tisztújításba. Eszerint a választás akkor érvényes, ha az első fordulóban a tagság fele, a másodikban az egynegyede leadja voksát. 

A kamarák vegyes érzelmekkel fogadták a korrekciót. Balogh Zoltán MESZK-elnök szerint „vállalható kompromisszum született, amelyet az országos elnökség és a tagság is elégedetten fogadott”. Szerinte ez azt is mutatja, van értelme a tárgyalásoknak. Emlékeztetett, elnökként már tavaly is azt vallotta, a mandátumot 2007-ig kell visszavezetni. „Egy vezető tisztségviselőnek – hangsúlyozta – két ciklus elég időt ad arra, hogy kinevelje a munkáját folytató szakembereket.”

Hankó Zoltán (MGYK) szerint a törvénymódosítás egyrészt figyelembe veszi a kamarák folyamatos működésének igényét, másfelől megoldandó feladatot is jelent a következő tisztújítás sikeres lebonyolításához. Szerinte a korrekció „lényegében lefedi” azt a kompromisszumot, amely a tárcánál történt egyeztetésen körvonalazódott. Az orvosi kamara szerint azonban – mint Éger István elnök a tegnapi sajtótájékoztatón rámutatott – az ismételten módosított javaslat továbbra is érinti a tisztségviselők választhatóságát, több ponton ráadásul kedvezőtlenebb módon. 

A javaslat pedig egyéb vonatkozásokban értelmezhetetlen, illetve nem végrehajtható szabályokat kíván a kamarák „nyakába akasztani” a Magyar Orvosi Kamara szerint. Ezért a köztestület ismételten sürgős jelzéssel fordul a szakminiszterhez.

Niczky Emőke
 
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél