Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. július 24.
Autorun és Conficker újra az élen - (az újra vezető pozícióba került két informatikai kártevőről - a szerk.) - sicontact.hu

Autorun és Conficker újra az élen 

Négy éve küzd a világ a most újra vezető pozícióba került két kártevővel, a külső adathordozókon terjedő Autorun vírussal, és a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági hibáját kihasználó Win32/Conficker hálózati féreggel. Hogyan lehetséges, hogy máig sem sikerült legyőznünk ezeket?

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

Az újra és újra felbukkanó Autorun és Conficker vírusok most ismételten átvették a vezetést. Hogyan lehetséges, hogy a szakemberek továbbra sem bírják legyőzni őket? Ennek több oka is van, az egyik, s talán a legfőbb az, hogy a felhasználók jelentős része akár éveken keresztül is elhanyagolja a Windows rendszerek frissítését. Randy Abrams, az ESET korábbi, oktatásért felelős műszaki igazgatója még 2009-ben készített egy alapos, minden egyes Windows változatot, külön a 32, illetve 64 bites operációs rendszereket áttekintő összefoglalót, amelyben minden felhasználó készen kapta azokat a linkeket, amelyekre csak kattintani kell, és amelyek segítségével az Autorun vírus előtt be lehet csukni a kaput. A mostani helyzet fényében úgy tűnik, sajnos sokan még ezt is figyelmen kívül hagyták. Minden vírus témában járatos szakember hangsúlyozza, hogy hiába használ valaki megfelelő védelmi programot, ha eközben a biztonsági hibák javításait nem telepíti!

A témáról bővebben!

 

Az ESET Global Trends Report június havi kiadása külön fejezetet szentelt annak az AutoCAD rajzokat lopó, ipari kémkedésre specializálódott kártevőnek, amelyet az ESET víruskutatói lepleztek le. Az ESET Live Grid (az ESET ThreatSense.Net következő generációs változata) egy korszerű, megbízhatósági értékeléseken alapuló figyelmeztető rendszer, amely képes már korai fázisukban észlelni a kártevőket. Pontosan ez segítette a leleplezést, amivel az ESET víruslabor munkatársai a perui adatokban jelentős eltéréseket észleltek. A begyűjtött mintákból aztán egyértelműen sikerült azonosítani, hogy az ACAD/Medre.A féreg a számítógéppel segített tervezés egyik legismertebb eszközének, a Magyarországon is széles körben használt AutoCAD-nek a rajzállományait támadja, illetve ezek e-mailben Kínába való továbbítására fejlesztették ki. A vizsgálatok szerint több tízezer rajzot sikerült már ellopni, ezek döntő többsége perui számítógépekről került illetéktelen kezekbe. Az ESET felvette a kapcsolatot az illetékesekkel, továbbá közzétett egy, az AutoCAD-hez való ingyenes önálló mentesítő segédprogramot is.

Bővebben a témáról (- 1 - 2 -)

 

Az antivírus blog fontosabb júniusi posztjait áttekintve három témát emelünk ki. Korábban szó volt a Macintosh gépeket széles körben támadó Flashback kártevőről. Alkalmazkodva a problémához, az Apple cég szlogenje is változott; a korábbi „It doesn’t get PC viruses", ami nagyjából azt üzente, hogy a Mac-en nincsenek vírusok, helyett mostanra már az „It’s built to be safe", vagyis „biztonságos működésűre tervezték" jelmondat olvasható a weboldalukon.

Tovább! 

 

Örömhír tehát, hogy az Apple mostantól fokozott hangsúlyt fektet a biztonságra, így a soron következő Mountain Lion már napi automatikus biztonsági frissítéseket fog kapni.

Tovább!

 

Ugyancsak az elmúlt hónapban számolt be a blog arról, hogy nagyszabású és sajnos sikeres támadás áldozatává vált a LinkedIn portál. A hírek szerint 6.5 millió felhasználó adata került illetéktelen kezekbe. Ennek kapcsán gyűjtöttük össze a fontos tudnivalókat, amelyek az account ellenőrzéséhez, illetve érintettség esetén a mentesítéshez, jelszócseréhez, kárelhárításhoz hasznosak.

Tovább!

 

Végül egy olyan érdekesség, ahol a Microsoft Power Point prezentáció állományaiba helyeztek a kártevők olyan Flash Player kód sebezhetőséget, amely az elemzések tanúsága szerint hátsó ajtót telepített a fertőzött a számítógépekre. Jellemzően kéretlen levelek mellékleteiben érkeztek ezek a PPT fájlok, és ennek kapcsán ismételten csak megerősíteni tudjuk, hogy az operációs rendszer, és benne az alkalmazói programok naprakész frissítése mennyire lényeges eleme a biztonságnak!

Tovább!

 

forrás: Sicontact Kft. az ESET magyarországi kizárólagos partnere

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél