Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. március 20.
Az indítvány törvényi szintre emeli a gyógyszer és az élelmiszerhamisítás elleni fellépést - Hír TV – Híradó 21

Mv: Mégsem zárhatná el a bíróság azokat a sofőröket, akik sorozatosan követnek el közúti szabálysértést. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot a belügyminiszter terjesztette az Országgyűlés elé. Az indítvány törvényi szintre emeli a gyógyszer és az élelmiszerhamisítás elleni fellépést.

Riporter: Gyógyszert eddig is tilos volt engedély nélkül gyártani vagy forgalmazni. A tilalmat kormányrendelet rögzítette. A Belügyminisztérium viszont magasabb szintű jogszabályba, törvénybe foglalná.

Hankó Zoltán (elnök, Magyar Gyógyszerészeti Kamara): Két évvel ezelőtt ilyen étrend-kiegészítőhamisítás.

Riporter: A Tiszti Orvosi Szolgálat helyett a Nemzeti Adó és Vámhivatal lépne fel a gyógyszerhamisítók, vagy az illegális kereskedők ellen. A Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondja, az orvosság bizalmi termék, ezért előállításához és forgalmazásához a legkeményebb garanciák szükségesek. A visszaeső szabálysértőket a bíróság elzárással is sújthatná.

Hankó Zoltán: Ezzel a mostani változással egyrészt törvényben kerül szabályozásra a gyógyszerrendészeti szabálysértés, másfelől pedig a hamisítás, illetve az illegális gyógyszerforgalmazásnak a büntetési tétele már nem pénzbírság, hanem akár szabadságvesztés is lehet.

Riporter: A módosító javaslatba az élelmiszerek engedély nélküli előállításának és forgalmazásának tilalma is bekerült.

Vámos György (főtitkár, Országos Kereskedelmi Szövetség): A szabálysértési törvény változása pontosan azok ellen irányul, akik a legdurvább szabályszegést követik el, hiszen nem rendelkeznek sem a gyártáshoz, sem az előállításhoz szükséges hatósági engedéllyel, ennél nagyobb hiba nincs.

Riporter: Április közepétől emelkednek a közúti szabálysértésért kiszabható bírságok.

Kovács Kázmér (elnök, Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága): Szigorításról van szó, a szigorítás abban jelenik meg, hogy a büntetési tételek szigorodnak és egy bizonyos része a közlekedési szabályszegéseknek eleve nem csak hogy súlyosabb, de egy fix összegű bírsággal lesznek sújtva, ráadásul idáig a rendőr megtehette azt, hogy a helyszínen például akár egy figyelmeztetéssel elintézte az ügyet, most már erre sincs lehetőség.

Riporter: Az eredeti tervektől eltérően a visszaeső, szabálysértő sofőröket, mégsem zárhatná el a bíróság.

forrás: hírTV

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél