Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. március 17.
Az MGYK alelnökével, dr.Hankó Zoltánnal készült interjú - szövegként - Echo TV – Napi aktuális

2011. március 9.

Műsorvezető: - Vendégünk Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke, jó estét kívánok!

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke: - Csókolom!

Műsorvezető: - Ugye egyelőre találgatások vannak, hogyan lehet 2013-ra 120 milliárdot kivonni a gyógyszerkasszából. Lesznek még egyeztetések, ezek nemsokára kezdődnek. Önöknek, sajtóhírek szerint, már vannak szempontjaik. Milyen szempontjaik vannak?

Hankó Zoltán: - Dolgozunk azon, hogy amikor a tárgyalások elkezdődnek, valamikor áprilisban, a Magyar Gyógyszerészi Kamara az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan egy koherens és egy minden szempontot figyelembe vevő javaslattal tudjon előállni. Három olyan szempontot szeretnék említeni, amit én úgy gondolom, hogy érdemes mindenkinek megfontolni. Az egyik, hogyha felül kell vizsgálni a gyógyszerkasszának a mértékét, akkor meg kell nézni legelőször is azt, hogy vannak-e ebben a járóbeteg-gyógyszerkasszában olyan elemek, amelyek nem oda valók.

Műsorvezető: - Vagyis, hogy valaki jogtalanul veszi ezt igénybe, vagy sok gyógyszert fogyaszt, vagy mit értenek ez alatt?

Hankó Zoltán: - Nem, hanem például, ugye, évek óta közbeszédnek a tárgya, hogy a járulékbefizetések nem elegendőek az egészségügyi költségeknek a finanszírozására, tehát a központi költségvetés hozzájárul az un. E alapnak (egészségügyi alap) a költségéhez, az összegéhez. Ugyanakkor a gyógyszerkasszát terheli például az áfa. Ez egy olyan átmenő tétel, ami az egyik zsebből megy a másikba, növeli a gyógyszerkasszának az értékét, és én azt gondolom, hogyha ettől megtisztítjuk a rendszert, akkor ez egy viszonylag komoly lépés lehet. Például az egyik…

Műsorvezető: - Tehát akkor ez az egyik javaslatuk. Milyen két javaslatuk van még?

Hankó Zoltán: - Van egy másik szempont, amit úgyszintén itt a rendszerelemek tisztázása kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy a járóbeteg gyógyszerkasszát ne terheljék olyan elemek, amelyek például a kórházi gyógyszerellátásnak a részét képezik.

Műsorvezető: - Ez mit jelent egészen pontosan?

Hankó Zoltán: - Hogy vannak olyan nagy értékű onkológiai gyógyszerek, amelyeknek jelentős hányadát a lakossági gyógyszerellátás terhére szerzik be a betegek, de a kórházban alkalmazzák őket. Én azt gondolom, hogy…

Műsorvezető: - De akkor ez a kórházi költségvetést terhelné? Vagy ez hová menne?

Hankó Zoltán: - Természetesen! De én ezzel azt mondom, hogy a járóbeteg-gyógyszerkasszának hogyha a rendezésére szükség van, akkor először tegyünk rendet, tehát tisztítsuk le a terepet! És hogyha egy…

Műsorvezető: - Jó, és akkor a harmadik fontos szempont?

Hankó Zoltán: - … és hogyha ez megtörtént, még csak a másodikat fogom mondani. Ha ez megtörténik, akkor azt követően lehet foglalkozni azzal, hogy azok a különféle hibás intézkedések, amelyek az elmúlt években a támogatáspolitikával kapcsolatban megszülettek, milyen érdekkonfliktusokat hoztak be a rendszerbe, ezeket föl kell tárni, meg kell szüntetni, és azt követően lehet azzal foglalkozni, amire itt a fölvezető szövegben az államtitkár úr is utalt, hogy a rendszernek a hatékonyságát nézzük meg, és próbáljunk olyan javaslatokkal élni, amelyek a gyógyszerkasszának a hatékony fölhasználását lehetővé teszik. És ha ez megvan, istenigazából akkor lehet visszatérni arra, hogy mennyi a mennyi.

Műsorvezető: - Ön hogy látja: az Önök szempontjaival mennyit lehetne megspórolni 2012-ben? Körülbelül, nem kérek most pontos összeget, csak körülbelül!

Hankó Zoltán: - Hát, sem körülbelüli, sem pontos összeget nem szeretnék mondani, mert az, hogy…

Műsorvezető: - De néhány tízmilliárdos megspórolás lehetne ez?

Hankó Zoltán: - Nyilván valamennyi megspórolással, vagy valamekkora spórolással ez természetesen jár. Olyan számháborúba nem szeretnék belemenni, ami itt az elmúlt napokban kialakult, mindenki dobálózik számokkal, forintokkal, milliárdokkal, és a szakmai tartalmát…

Műsorvezető: - Ebbe most nem is fogunk belemenni. Azt mondja meg nekem, hogy vannak hatékonysági tartalékok a rendszerben, ez elhangzott az összeállításban is.

Hankó Zoltán: - Igen.

Műsorvezető: - Hol, milyen tartalékok vannak a rendszerben?

Hankó Zoltán: - A legnagyobb hatékonysági tartaléknak én azt tartanám, hogyha a betegeknek az együttműködését, ugye szakszóval ezt „compliance”-nek szoktuk nevezni, a betegeknek az együttműködését lehetne a rendszerben biztosítani. Nyilván ehhez az orvosi gyógyszerrendelésnek, a gyógyszertári gyógyszerkiadásnak a gyakorlatát felül kell vizsgálni, és a betegeket ösztönöznünk kell arra, hogy a gyógyszeres terápiában megfelelő együttműködéssel éljenek. A krónikus betegségeknél szokták azt mondani, hogy néhány hónappal a terápia megkezdését követően a betegeknek az együttműködése olyan 50-55%-ra megy le.

Műsorvezető: - Tehát egy komplex dologról, feladatról van szó. Hogy látja, a gyógyszergyártók el tudnak még több terhet viselni? Mert többen azt mondták, hogy már nem képesek ennél nagyobb teher elviselésére.

Hankó Zoltán: - Igen, többen ezt mondták, ugyanakkor olvastam valamelyik nap olyan nyilatkozatot gyógyszergyártónak a képviselőjétől, amelyik a különadó emelésének a lehetőségét reális megoldásként kezelte.

Műsorvezető: - Tehát akkor végül is lehet még őket terhelni, tehát lehet olyan egyeztetéseket kezdeményezni, hogy a gyógyszergyártók még nagyobb terhet viseljenek.

Hankó Zoltán: - Én azt gondolom, hogy ezt az egyeztetést a gyógyszer-gyártókkal kell majd lefolytatni az egészségügyi államtitkár úrnak.

Műsorvezető: - De hát sok egyeztetés lesz majd, április elejétől kezdődnek ezek az egyeztetések, és Önök is ott lesznek, gondolom.

Hankó Zoltán: - Igen.

Műsorvezető: - Köszönöm szépen, hogy itt volt!

Hankó Zoltán: - Én köszönöm a lehetőséget!

 

Figyelem!

Kedves Olvasóink!

- A műsor videojának teljes ideje: 00:23:59

- dr. Hankó Zoltán válaszol a kérdésre: 00:10:46 -tól

Link: A video letölthető és megnézhető az echotv.hu oldalon!

(SzB)

 


2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél