Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 22.
Az új törvény begyógyíthatja a „2006-ban esett sebeket” - mno.hu

A kamarák támogatják a kötelező tagságot visszaállító törvényjavaslatot

A módosító indítványokkal már mindhárom egészségügyi kamara elfogadhatónak tartja a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvényjavaslatot.

Az országgyűlés egészségügyi bizottságának hétfői ülésén a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának (MESZK) jelen lévő vezetői mindannyian kifejtették, hogy hosszú egyeztetés után végre rendeződik és visszaállhat a köztestületek, valamint a szakma hitele.

Éger István, a MOK elnöke kifejtette, hogy a törvényjavaslat valóban hosszasan készült és egy „szükségtelen indulatoktól” sem mentes procedúrán van túl. Elmondta, hogy maradt a tervezetben egy-két apróság, amelyeket a kamarák nem örömmel, de tudomásul vesznek. Erre példaként említette, hogy egyetértési jogkörüket nem kapják vissza, csak véleményezési joguk lesz. Ettől eltekintve viszont a törvényjavaslat jelenlegi formájában, a módosító indítványokkal együtt nagyrészt orvosolja a 2006-os törvény hiányosságait – tette hozzá.

Hankó Zoltán, az MGYK alelnöke kifejtette, a gyógyszerészeknek különösen fontos, hogy minél előbb hatályba lépjen a törvény, és a kamara tagszervezetét is minél hamarabb meg tudják újítani. A gyógyszerészi kamara alelnöke is hangsúlyozta: a törvénytervezet a módosításokkal együtt alkalmas arra, hogy „a 2006-ban esett sebeket” viszonylag hamar és gyorsan rendezni lehessen a szakmában.

A MESZK elnöke, Balogh Zoltán kiemelte: remélik, hogy a szakmai köztestületek (különösen a MESZK) olyan feladatokkal is bővülnek, amelyek a szakdolgozói képzések fejlesztésével az emberi erőforrás helyzetét is javítani tudják.

A Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által december 23-án benyújtott törvényjavaslat újra visszaállítaná az egészségügyben a kötelező kamarai tagságot, amelyet 2006-ban töröltek el. A tervezet egyebek között előírja az egészségügyi szakmai kamarákban a teljes körű kötelező kamarai tagságot, és egy a kamarák által teljes körű, független etikai rendszer működtetését.

Hétfőn a bizottság által tárgyalt, a javaslathoz benyújtott módosító indítványok közül elfogadták például azt, amely a kamarai tagdíj felső határát a köztestület tagjaira vonatkozó minimálbérhez kötötte. Ennek értelemében a MESZK 18, a MOK és az MGYK 30, a személyi jogos gyógyszerészek pedig havi minimálbérük 60 százalékát fizethetik be maximum, éves tagdíjként.

Egy korábban vitatott pont kapcsán Gyenes Géza, a bizottság jobbikos alelnöke, valamint Kiss Sándor jobbikos bizottsági tag indítványozta, hogy töröljék azt a részt, amelyben a kamarai tisztségviselők munkabérét a helyettes államtitkári fizetés összegében limitálnák. Ezt a javaslatot a testület végül leszavazta.

A korábbi egyeztetéseken visszatérő vita volt a tisztségviselők újraválaszthatóságának kérdése is. A hétfői ülésen a bizottság megszavazta azt a módosító javaslatot, amellyel a teljes körű kötelező kamarai tagság életbe lépése egyfajta nulla pontot jelent. Tehát bármelyik tisztségviselő – így a testületek elnökei – további két ciklusra újraválaszthatók.

(MTI)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél