Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2015. február 16.
Baseballütővel vagy selyemkendővel? - Süveges Gergő volt a „Táltosképző” februári vendége - mgyk.hu
Utolsó módosítás: 2019. január 16.

A „Táltosképző” januári összejövetelének mintegy folytatásaként újból egy médiaszakember került meghívásra: Süveges Gergő, a közszolgálati média több műsorának szerkesztője, műsorvezetője nem volt ismeretlen a részvevők előtt, most azonban egy másik oldaláról is bemutatkozott.

Az összejövetel dr. Hankó Zoltán köszöntőjével vette kezdetét, aki elmondta, az előzetes egyeztetések során arra kérte az előadót, hogy elsősorban arra készítse fel a jelenlévőket, hogyan készüljenek fel egy nyilatkozatra, illetve mire számíthatnak, ha interjút kell adniuk. Melyek azok a kritériumok, amelyekre figyelniük kell, illetve hogyan kezeljék az újságírókat, riportereket? Hogyan ismerhető fel, ha egy újságíró prekoncepcióval kérdez? – ez is a megbeszélendő kérdések közé tartozzon, ahogy az is, hogyan védhető ki az esetleges manipuláció.

Dr. Hankó ez után átadta a szót Süveges Gergőnek, aki egy rövid bemutatkozással kezdte mondandóját. „A kommunikációról jól el lehet beszélgetni, de ha nem csináljuk, akkor nincs semmi értelme” – majd e szavakkal vezette be előadását… és valóban, nem egy a szó szoros értelmében vett előadást tartott, hanem kérdezz-felelek formájában a hallgatóság a gyakorlatban is próbára tehette magát.

„Hogyan érdemes egy médiamunkást kezelni – baseballütővel vagy selyemkendővel?” – Süveges Gergő e mondatával humorosan foglalta össze mindazokat a kérdéseket, amelyekre az azt követően választ is adott. Így például azt kérdezte a hallgatóságtól, hogy mi a teendő akkor, ha egy felkérés érkezik interjúra? A jelenlévők válaszai többnyire helyesek voltak, de több ponton is kiegészítette azokat, illetve több olyan tényezőre is felhívta a figyelmet, amelyekre egy gyakorlattal nem rendelkező riportalany bizonyára nem gondolna.

Miután sorra vették azokat a kérdéseket, nehézségeket, feladatokat, amelyekkel egy nyilatkozatot adónak szembe kell néznie, az összejövetel – talán mondhatjuk így – izgalmasabb része következett. A részvevőknek választaniuk kellett egy témát az előadó által összegyűjtöttekből, majd rövid gondolkodási idő után Süveges Gergő egyenként „interjút készített velük” a választott témájukkal kapcsolatban. Ennek elhangzása után kiértékelte, illetve közösen kiértékelték az elhangzottakat. Gyakorlat teszi a mestert – szokták mondani, és valóban, a jelenlévők egyaránt annak a véleményüknek adtak hangot, hogy újabb tapasztalattal gazdagodtak, így az összejövetel igencsak hasznos volt számukra.

Baseballütővel vagy selyemkendővel? -  Süveges Gergő volt a „Táltosképző” februári vendége - mgyk.hu

Baseballütővel vagy selyemkendővel? -  Süveges Gergő volt a „Táltosképző” februári vendége - mgyk.huBaseballütővel vagy selyemkendővel? -  Süveges Gergő volt a „Táltosképző” februári vendége - mgyk.hu

Baseballütővel vagy selyemkendővel? -  Süveges Gergő volt a „Táltosképző” februári vendége - mgyk.hu

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA