Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2016. szeptember 30.
Beszámoló az elnökség szeptember 28-i üléséről

Az MGYK elnöksége 2016. szeptember 28-án tartotta soron következő ülését a Meditop Gyógyszeripari Kft. épületében, Pilisborosjenőn. Az ülést dr. Hankó Zoltán elnök vezette, az elnökségi tagok végig határozatképes számban voltak jelen.

A kihelyezett elnökségi ülés dr. Hankó Zoltán üdvözlő szavaival vette kezdetét: köszönetet mondott a Meditop Gyógyszeripari Kft. vezetőinek, dr. Ács Zoltánnak és dr. Greskovits Dávidnak a meghívásért. Külön is kiemelte, hogy a kkv szektorba tartozó, egyre erőteljesebben fejlődő cég teljesen hazai tulajdonban van, ráadásul a tulajdonosai gyógyszerészek. Ezt követően dr. Greskovits is köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy a találkozó új kezdete lehet a gyógyszerészek és az ipar közötti kapcsolat építésének.

Beszámoló az elnökség szeptember 28-i ülésérőlA napirend elfogadása után először az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló elnöki beszámoló hangzott el. Elsőként a tulajdonosi programhoz tartozó banki egyeztetések kerültek szóba, amelyek lényegében lezárultak, bár egy előző esti fórum tapasztalatai alapján az OTP valószínűleg pontosítani fogja a gyógyszerészeknek szóló ajánlatát. A kamarai elnök beszámolt a HC Pointer és a Qudro Byte vezetőivel folytatott tárgyalásairól valamint arról, hogy a rendszergazda-szövetség elnökével a pénztárgépekkel kapcsolatos új követelmények bevezetésének határidő-módosítását kezdeményezték – az időközben megjelent jogszabály-módosítás alapján eredményesen. Az elnök az elmúlt időszak munkabizottsági tevékenységeiről is tájékoztatott, melyek közül kiemelte a pályázatfigyelő, a szakmai, a kommunikációs és az integrációs munkabizottság tevékenységét.

A Táltosképző tagjai környezetelemző munkájukat befejezték, az eredménye a következő elnökségi ülésen kerül előterjesztésre. A Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete újonnan megválasztott elnökével dr. Hankó, dr. Sohajda és dr. Horváth-Sziklai Attila találkozott – megbeszélésük során kiderült, támogatáspolitikai kérdésben összehangolhatók az álláspontjaik.

Ez után dr. Horváth-Sziklai vette át a szót, aki beszámolt az e-recept bevezetésével kapcsolatos, az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon tartott egyeztetésről. Mint mondta, több gyakorlati kérdés még nincs tisztázva és a pilot vizsgálat indításához is valószínűleg jogszabály módosításra is szükség lesz. Utána dr. Nyíri László, a költségracionális gyógyszertár működtetéssel kapcsolatos munkabizottság elnökeként szervezett egyeztetésről, illetve a patikai reagens-készlettel kapcsolatos ajánlatról számolt be.

A területi elnökök soron következő értekezletének említésével folytatódott a tájékoztató, amelynek napirendi pontjai között szerepelt, hogy a tulajdonosi programmal kapcsolatban elfogadtak egy tájékoztató szöveget, amelyet valamennyi elnök kiküldött a saját tagjainak, az OGYÉI pedig a kamara kérésére a tulajdonosi programmal érintett gyógyszertárak személyi jogos gyógyszerészeinek küldte meg. A területi elnökök támogatják a gyógyszertárak étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez való csatlakozását. Az asszisztensképzéssel is foglalkoztak, felkérték az országos elnökséget a képzés átvilágítására és a kamarai szempontok érvényesítésére. Az MGYK Budapesti Szervezet által beterjesztett alapszabály-módosítási javaslatot a Területi Elnökök Értekezlete többségi szavazással elutasította.

A Hungaropharma által szervezett Grandexpo nevet viselő szakmai konferencián és kiállításon dr. Hankó előadással és szakmai fórumon való részvétellel képviselte a Kamarát. Dr. Horváth-Sziklai Attila számolt be a Budapesten megrendezett XIII. Országos Gyógyszertári Asszisztens Továbbképző Előadói Vándorserleg versenyről, ahol zsűritag volt. Tájékoztatott az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportja (PGEU) szeptember 20-i üléséről, ahol ő képviselte a Kamarát. „Elkezdődtek a kistérségi rendezvények Pest megyében” – folytatta a kamarai elnök, aki a megyében létrehozott kistérségeket mások által is követendő példának tartja.

Beszámoló az elnökség szeptember 28-i ülésérőlA testvérmegyei megállapodások kerültek ez után említésre: Szeptember 24-én Szovátán újította meg és bővítette a 2005-ben megkötött testvérmegyei megállapodását a Kamara Pest Megyei Szervezete és a Román Gyógyszerész Kollégium (kamara) Hargita Megyei Szervezete. Hosszú előkészítő munka után ezen a napon kötött hasonló megállapodást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet nevében dr. Nyiri László elnök és dr. Szabó Péter Kovászna megyei elnök – hangzott el. A Könyvelők Fóruma összejövetelének említése után dr. Gutay Tibor ismertette az Integrációs Bizottság értekezletének témáit.

Dr. Hankó bejelentette, hogy az ÁSZ a köztestületek tavaly megkezdett vizsgálatát a gyógyszerészkamaránál és a szakdolgozói kamaránál folytatja.  A nagy értékű gyógyszerekkel kapcsolatos OEP vizsgálat során a gyógyszertárakban „nem találtak visszaélést”. Az őszi jogalkotási folyamathoz a Kamara leadta jogszabály módosítási javaslatait, ahogy a Gyógyszerészi Hírlap megújulása is szóba került. Ezt követően dr. Zalai Károly számolt be a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából tartott rendezvényről, ahol a Kamara nevében vett részt, illetve dr. Csapi Bence szólt a HUPSA jubileumi összejöveteléről, amelyet a Kamara is támogatott.

A továbbiakban dr. Horváth-Sziklai Attila tájékoztatott az OGYÉI-től megküldött, a gyógyszertárak létesítésével és működtetésével kapcsolatos határozatokról. Majd dr. Pintér László ismertette az Etikai Bizottság munkájával kapcsolatos tudnivalókat. Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos megállapodás feladatainak állása volt a következő téma – ezzel ért véget a tájékoztatók sora.

A döntéshozatalt igénylő napirendi pontok között elsőként az Integrációs Munkabizottság feladatainak módosításáról, illetve személyi változásokról döntöttek. Az asszisztensképzés átvilágításának szempontjairól, felelőseiről és határidejéről döntött az elnökség, majd a Gyógyszerész Köztestületi Napokkal kapcsolatos döntések következtek. Mivel az eredetileg tervezett időpontban más, várhatóan szintén nagy látogatottságú rendezvényre is sor kerül, a programtorlódás elkerülése érdekében az elnökség egy héttel korábbra, november 18-19-re hozta előre a rendezvényt. A küldöttközgyűlésre november 19-én szombaton 13:30 órai kezdettel kerül sor. A Gyógyszerész Bál szervezésének több kérdését is megvitatták, végezetül a HUPSA fennállásának 25. évfordulója kapcsán tartott rendezvény támogatásáról döntöttek.

Az elnökségi ülés végeztével a részvevők megtekinthették a Meditop Gyógyszeripari Kft. gyártó üzemeit.

(mgyk.hu)

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél