Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. március 25.
Biotechnológia - Európa Új Innovatív Iparága Nemzetközi konferencia a Hotel Intercontinentalban - Gyógyszerészi Hírlap (előzetes!)

A megalapításának 110. évfordulóját ünneplő Richter Gedeon Nyrt. a soros magyar elnökség programjának részét képező konferencia fő témájának a biotechnológiát választotta, mivel az unió versenyképességének erősítése nagyban múlik az új feltörekvő iparágak, így a biotechnológia sikerén is, amelyet az EU 2020 stratégia is magába foglal . A két világháborút és a tőkehiányos évtizedeket is túlélő Társaság az innovatív szellemiségnek köszönhetően fejlődött és fejlődik továbbra is, mely során egyre inkább a biotechnológia felé fordul. A Richter sikere jó Magyarországnak, Magyarországé pedig az uniónak – hangsúlyozta Bogsch Erik vezérigazgató megnyitó beszédében.

A biotechnológia terén a térség vezető központja akar lenni Magyarország, célja az, hogy 2020-2025-re az EU tíz legjobb biotechnológiai központja között legyen – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.  Kiemelte , hogy Magyarország elkötelezett a kreatív iparágakat középpontba állító gazdaságpolitika mellett, amihez részben már megteremtették a feltételeket. Az Európai Unió versenyképessége a legerősebben az innovációtól függ. Abban a versenyképességi csomagban azonban, amelyet Franciaország és Németország kezdeményezett, nem találni az innovációra, a k+f-re, a kreatív iparra vonatkozó részeket. Magyarország ezt hiányolja a paktumból, ezért nem csatlakozik hozzá – mondta.

Az új Széchenyi-tervben, a Széll Kálmán-tervben és a korábbi akciótervekben  a magyarok kifejezetten azt a célt tűzték maguk elé, hogy Magyarország legyen a térség, és az EU egyik, ha nem legversenyképesebb országa az adózás és az élőmunkát terhelő járulékok terén. Kiemelte: a Széll Kálmán-terv teremti meg Magyarország középtávú pénzügyi biztonságát. A Széchenyi-terv szerint hét kitörési pont van, köztük az egészségipar és az innováció. Ezen belül meghatároz négy al-ágazatot, a gyógyszeripart, a biotechnológiát, az orvosi műszergyártást és a balneológiát. Az új Széchenyi-terv pályázatainak a hét nagy programon belül jelentős mértékben fókuszálniuk kell az egészségipar és az innováció területére, és azon belül a négy kiemelt al-területre.

A konferencián előadást tartott többek között Giulia Del Brenna, az Európai Bizottság Vállalkozási Főigazgatóságának főosztályvezetője, Greg Perry, az Európai Generikus Gyógyszer Szövetség igazgatója, Thomas Bols, az EuropaBio alelnöke és több bioszimiláris készítményekkel és az európai klaszterpolitikával foglalkozó szakember.

dr. Zalai Károly - a Gyógyszerészi Hírlap főszerkesztője

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél