Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. január 02.
Csökkenhetnek a betegek terhei - Az állam kompenzálja a patikákat az olcsóbb gyógyszerek kiadása esetén - magyarhirlap.hu

Éves szinten akár több milliárd forintot is megtakaríthatnak a betegek a gyógyszerek térítési díjából az úgynevezett generikus – helyettesítő – program révén, ráadásul a patikákat is ösztönzik ezzel.

Jelentős változásokat hoz a lakossági gyógyszerellátás szempontjából a múlt héten megjelent kormányrendelet-módosítás. Eszerint az idén bevezetik azokat a lépéseket, amelyekkel a patikákat arra ösztönzik, hogy a drágább készítmények helyett minél nagyobb arányban szolgáltassanak ki azonos hatású, de olcsóbb gyógyszert. Az egészségpolitika célja az, hogy mivel kevesebb közpénz áll rendelkezésre a gyógyszertámogatásra, árverseny révén nagyobb forgalmi részesedést érjenek el az olcsóbb, helyettesítő vényköteles orvosságok a gyógyszerkínálatból. Ezzel nemcsak a közkasszát, hanem az egyes betegek pénztárcáját is kímélni lehet.

A célt két úton lehet elérni: az egyik, hogy a kezelőorvos már eleve az alacsonyabb árú gyógyszert írja föl betegének. Ha viszont nem így tesz, a gyógyszerész kötelessége fölajánlani a drágább készítményt helyettesítő, ám olcsóbb orvosságot. Ezzel persze a patika rosszul járna, hiszen az olcsóbb gyógyszerek kiszolgáltatása összességében alacsonyabb bevételt hozna neki. Ezt a kockázatot kezeli az említett módosítás azzal, hogy megfelelő kompenzációval veszi elejét a patikai veszteségeknek. Hankó Zoltán, a gyógyszerészi köztestület elnöke szerint a gyógyszertárakat a rendelet értelmében négy csoportra osztják, a szóban forgó receptek száma alapján. Ezzel jól mérhető, hogy az egyes patikák hány százalékban adnak ki olcsóbb készítményt. Az ösztönzéshez rendelkezésre álló összeget, az idén 2,7 milliárd forintot matematikai képlet alapján osztják szét közöttük úgy, hogy a kis forgalmú, vidéki patikák is a rendszer kedvezményezettjei lehessenek. A valódi fegyvertény azonban az, hogy a számítások szerint a betegek éves szinten akár nyolc-tíz milliárd forintot is spórolhatnak, mert a patika részesedése annál nagyobb a keretből, minél több olcsóbb készítményt vált ki a beteg.

Niczky Emőke

A cikk a magyarhirlap.hu oldalon olvasható!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél