Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2013. január 28.
Doboztól a Szent Jakab-útig - 2013. 01. 26. (5. oldal) - Békés Megyei Hírlap

Zarándok Sándor Csaba százkilós fogyását köszönte meg a Jóistennek Dr. Sándor Csaba dobozi gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke háromszor teljesítette már az El Caminót, a Szent Jakabutat. Ezzel köszönte meg a Jóistennek, hogy 101 kilót fogyott, és abból 80-at meg is tartott. A zarándok Doboztól Santiago de Composteláig címmel tartott útibeszámolót csütörtökön este a Csabai Csípős Blues Klubban.

Jóval kétszáz kiló felett volt a testsúlya dr. Sándor Csabának, tudta, hogy ez az egészségét veszélyezteti, érezte, hogy a mozgását nehezíti. Eldöntötte: megszabadul felesleges kilóitól. Nála azonban ez nem öt-hat, hanem 101 kilót jelentett, ennek megfelelően még nagyobb áldozattal, kitartással járt. Amit azonban elhatározott, véghez is vitte.

Ahogy mondta, ehhez kellett a Jóisten segítsége is. Ezt megköszönve járta végig gyalog a Szent Jakab zarándokutat, aztán úgy belejött, hogy még kétszer teljesítette, más-más kiindulóponttól. 

– Először Roncesvallesből indultam, 35 nap alatt 800 kilométert tettem meg, másodszor Lisz-szabontól Santiago de Composteláig 620 kilométer volt a táv, ez az út 32 napig tartott, Sevillától 1000 kilométert teljesítettem 45 nap alatt – mesélte.

Doboztól a Szent Jakab-útig - 2013. 01. 26. (5. oldal) - Békés Megyei Hírlap
Dr. Sándor Csaba zarándok

Ma már nemcsak a magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el az úton, hanem egyre többen olyanok is, akik keresnek valamit, keresik önmagukat, különféle kérdéseikre a választ. – Kiszakadsz a mindennapi élet forgatagából, csak magaddal, a gondolataiddal vagy az úton – magyarázta a zarándok.

Miután kinézte a kiindulópontot, kiváltotta a zarándokigazolványt, ami feljogosít arra, hogy igénybe vegye a zarándokszállásokat.

Volt, hogy kétágyas szobában aludt, előfordult, hogy 350-en kaptak elhelyezést egy helyiségben. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestettek, az út mentén a bencések építettek kórházakat és rendházakat.

Dr. Sándor Csaba általában reggel 6-kor kelt, a reggeli után indult útnak, napi 5-6 óra alatt 20-25 kilométert tett meg gyalogosan.

Az első pár napban fájt a keze, lába, háta, de egy hét múlva ezek a fájdalmak vagy elmúltak, vagy már nem foglalkozott velük az ember. Amikor megérkezett a zarándokszállásra, a ruháit mosta ki először, hogy másnapra megszáradjanak. – Ésszerűen kell pakolni a hátizsákba, mert ezt végig cipeled a hátadon – magyarázta. – Néhány fehérnemű, pár póló, pót nadrág, pót cipő, hálózsák, tisztálkodási felszerelés, egy kis egészségügyi csomag, két liter víz, telefon és fényké-pezőgép alkotta a hátizsákom tartalmát. Nagy élmény, hogy különböző emberekkel, kultúrákkal ismerkedhet meg az ember. Segítik a zarándokokat, az éttermekben, boltokban is készségesek.

Az út Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. – A katedrális csodálatos élményt nyújtott – emelte ki dr.

Sándor Csaba. – Építését 1082ben kezdték meg, 6 hajóval és 25 kápolnával, két 67 méter magas kupolás toronnyal rendelkezik, több király síremléke, egy nagy oltár található benne. A hagyomány szerint ez alatt temették el Szent Jakabot, akinek életnagyságú szobra is látható.

Az utat teljesítők a zarándokhivatalban vehetik át a Comostelát, a püspöki oklevelet, mely felold a bűnök alól. A zarándokok egy része nem áll meg itt, hanem tovább megy a 90 kilométerre lévő Fisterrába, amit a Föld végének is neveznek, valamint a 30 kilométerre lévő Muxiába, ahol Szűz Mária temploma található meg. Dr. Sándor Csaba is elzarándokolt ezen helyszínekre. És hogy teljesíti-e még a Szent Jakab-utat? Erre sejtelmesen csak annyit mondott: vannak még más kiindulópontok is.

 

Felesége és fia is támogatta célja elérésében 

Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a katolikus zarándoklatok egyik legfonto-sabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsá-lemből Észak-Spanyolországba. Azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található. A Szent Jakab-út az UNESCO Világörökség részét képezi. És hogy mennyi pénzből teljesíthető az út? Dr. Sándor Csaba elmondta, hogy napi 25-30 eurós költséggel lehet számolni, ehhez jön még a kiinduló-állomásra eljutás és a hazautazás költsége. Összesen 400 ezer forintból kihozható az út. Mindenki eldönti, milyen útra, hobbira spórol, költ, ő ezt választotta, és tervei végrehajtásában a családja, gyógyszerész asszisztens felesége és gimnazista fia is támogatta.

A zarándok kifejtette, feltöltődve, a világot kicsit másként szemlélve tér haza az ember Santiago de Compostelából. Ha nagy kihívás is az El Camino, semmivel össze nem hasonlítható varázsa, hangulata van az útnak.

Doboztól a Szent Jakab-útig - 2013. 01. 26. (5. oldal) - Békés Megyei Hírlap

Kép: A dobozi dr. Sándor Csaba már háromszor teljesítette az El Caminót.

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél