Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. június 07.
Dr. Hankó Zoltán beszéde a IX. Országos Patikanap országos megnyitóünnepségén – Isteni Gondviselés Gyógyszertára - Békéscsaba, 2012. június 6. – mgyk.hu

Kedves Elnök Asszony!
Tisztelt Tiszti Főgyógyszerész Asszony, Elnök Urak!
Kedves Kolléganők, Kolléga Urak!
Kedves Vendégeink!

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége és tagsága nevében köszönöm, hogy jelenlétükkel megtisztelik a IX. Országos Patikanap országos ünnepélyes megnyitóját, és ezzel kifejezik megbecsülésüket a gyógyszerész társadalom iránt.

Külön köszöntöm dr. Melczer Mária gyógyszerésznőt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnökét, aki a mai nap háziasszonyaként megszervezte ezt a találkozást, és hozzájárul a gyógyszertárak és szakmai törekvéseink bemutatásához.

A Patikanap eredetileg a gyógyszerészet megismertetését célozta a lakossággal. Az volt a szándékunk, hogy közelebb hozzuk a gyógyszertárak világát a betegeinkhez és a fiatalokhoz. Azt szerettük volna, hogy jöjjenek be a tára mögé. Nézzék meg a laborjainkat, ahol a gyógyszereket készítjük, kérdezzék meg a látottakról gyógyszerészüket. Fontosnak tartottuk a Patikanap szervezését, mert a beteg és a gyógyszerész közötti évszázados bizalmi kapcsolat korábbi elemei lassan szétporladtak. Egyre kevesebb helyen lehet érezni a gyógyszertár jellegzetes illatát, a régi szép officinai tégelyek helyére gyógyszeres dobozok, számítógépek és reklámtáblák kerültek, és már a magisztrális gyógyszereket sem a beteg előtt készítjük.

Rájöttünk, hogy a bizalomépítés új formáira van szükség, mert a gyógyszerészet – hitünk szerint – továbbra is bizalmi szolgáltatás. Olyan módszerekre van szükség, amelyek igazodnak posztmodern világunk gondolkodásához, és képesek arra, hogy a mindent ellepő bizalmatlanság falait – legalább a gyógyszertárak környezetében – le tudjuk bontani. Ugyanis bizalom nélkül csorbul a gyógyszerhatás, semmit sem ér a jó tanács, és idegesít a gondoskodni akarás is. És a patikanapok szervezésétől azt is reméltük, hogy a patikába betérő érdeklődő, jó képességű fiataloknak is kedvet csinálhatunk ennek a szép és nemes hivatásnak a választásához. Mert a gyógyszerészetnek nemcsak mítoszokba hajó múlttal kell rendelkeznie, hanem stabil és kiszámítható jövővel is.

Az eredeti szándékhoz képest az elmúlt években bővült a Patikanap jelentése a betegeink és önmagunk számára is. A gyógyszerészi gondozás gondolatának befogadásával és jogszabályi alapjainak néhány évvel ezelőtti megteremtésével a Patikanap egyben a gyógyszerészi gondozás országos ünnepévé is vált. Ma már nem (csak) magunkat akarjuk megmutatni, hanem szeretnénk mindazon szolgáltatásainkat is a középpontba állítani, amelyekkel fel tudjuk hívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, elősegíthetjük a krónikus betegségek korai felismerését, és javíthatjuk a betegek együttműködését és a gyógyszeres terápia eredményességét. Fontos tudatosítani, hogy a gyógyszertárak szerte az országban népegészségügyi találkozási pontok. A gyógyszerészek több mint 3000 helyen állnak nap mint nap a gyógyulni vágyók rendelkezésére, és évente több mint 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás zajlik a patikákban. Hatalmas lehetőség ez mindannyiunknak, amivel élnünk kell.

 

Sok gyógyszertárban folyik rendszeres vérnyomás-, vércukor- és lipidszint-mérés, gondozzuk a hypertoniával, cukorbetegséggel küszködőket, a metabolikus szindrómában szenvedő betegeinket, és komoly informatikai háttérrel rendelkezünk a mellékhatások, káros gyógyszerkölcsönhatások kiszűrésére és a gyógyszerelési problémák megelőzésére. A Patikanapon üzenjük betegeinknek és a még egészséges embereknek is, hogy panaszaikkal, kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.

Idén új elemmel bővül a gyógyszertárak népegészségügyi programokban való részvétele: az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és a Kamara együttműködése révén a gyógyszertárak bekapcsolódnak a dohányzásellenes kampányba is. Egyelőre csupán plakátok kihelyezésére kerül sor és a betegeknek szóló patikai kiadványainkban jelentetünk meg a dohányzás egészségromboló hatásait bemutató írásokat, de a dohányzásellenes kampány kiszélesítése további patikai lehetőségeket is hordoz. Ehhez a szakmai protokoll készen van.

Felvetődhet a kérdés, hogy mi köze van a gyógyszertáraknak a kormány dohányzásellenes kampányához? Túl azon, hogy felelősek vagyunk a betegeinkért, egy felmérés szerint a dohányzás által okozott egészségkárosodások évente 225 milliárd forint kiadást jelentenek az Egészségügyi Alapnak, ami az E. Alap kiadási főösszegének 15%-a. Ebből gyógyszertámogatásra 65 milliárd forintot költünk. Ha ezt az összeget, vagy ennek egy részét az egészségügyi ellátórendszer javítására, illetve patikai szolgáltatásaink fejlesztésére lehetne fordítani, mindenki jól járna. S ennek az a járható útja, ha a dohányzó betegeinket leszoktatjuk a dohányzásról. Ebből a munkából mi is kivesszük a részünket.

Mert nincs elég pénz. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy kevés a pénze az államnak és soha nem látott szigorítást kell végrehajtani a gyógyszerkasszán. A betegnek is alig van pénze, és el kell mondanunk, hogy a gyógyszertárak is bajban vannak. A szép patikabútor, a gyógyszerekkel megrakott officina és az egymást érő reklámtáblák súlyos nehézségeket rejtenek. Az ország patikáinak egynegyede veszteségesen működik, 350 gyógyszertári vállalkozás már rég felélte saját vagyonát és a beszállítóink felé is sok tízmilliárddal (közel 70 milliárddal) tartozunk. Nem tudunk megfelelően készletezni, ezért a betegeinknek a gyógyszerükért időnként vissza kell jönni, és a munkatársak fizetésére is egyre kevesebbet fordíthatunk. Gazdasági bajaink még a liberalizáció éveiben kezdődtek, de ma már a Széll Kálmán-terv forráskivonása miatt fáj a fejünk.

Hadd mondjam el, hogy egyre nehezebb megfelelni az elvárásoknak. Pedig mi is azt szeretnénk, hogy elláthassuk a betegeinket. A patikáinkban legyen elegendő gyógyszer és szakértő személyzet, akik a betegnek jó tanácsot is tudnak adni. Mert a rászorulót segíteni kell. E helyett sok patikának a napi túlélés is gondot jelent. E helyett gyógyszerészi egzisztenciák mennek tönkre, az elmúlt évtizedekben létrejött magánvállalkozásaink mennek csődbe vagy adósodnak el reménytelen mértékben. Pedig közös érdek, hogy a gyógyszerész legyen szakmailag és egzisztenciálisan is független, s a patikáink magyar kézben maradjanak.  

A mai Patikanap egy kicsit tehát erről is szól: a túlélésért folyó küzdelemről. Ígérhetem, ami rajtunk múlik, megtesszük. Betegeinkért és Önmagunkért is. De ehhez az Önök támogatására is szükség van.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Békéscsaba, 2012. június 6.

 

Hankó Zoltán

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél