Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. július 26.
Dr. Potocsny Mária nyílt levele - 2012.07.25.

Kedves Gyógyszerész Kollégák!

Jelentős gazdasági változások tanúi vagyunk szakmánkban. Hosszú évek óta először kapnak árrés-emelést a patikák. Sokszor sürgettük, kértük, hogy a betegellátás minőségi megtartása érdekében emeljék az árrés-tömegünket. Úgy gondoltuk, hogy az  állami  kassza terhére. A hárommilliárdos pénzügyi átcsoportosítás most a nagykereskedelemből elvont árrés-tömegből történik. Szerettük volna, ha pótlólagos forrás kiegészítést kap a szakma, de  az állami költségvetés ezt nem tette lehetővé.

A bejelentést követő napon a  nagykereskedők bejelentették, hogy a gyógyszertáraknak nyújtott kedvezmények csökkentésével válaszolnak  a rendeletre.

Vagyis a gyógyszertárak gazdasági helyzete – úgy látszik – nem javulhat. Nem engedik.

 

Talán mégis?

A nagykereskedők által nyújtott kedvezmény forgalomfüggő, a gyógyszertár forgalma viszont érdemben csak meg nem engedhető eszközökkel növelhető (pl. ajándékozás). Az  alacsony forgalmú gyógyszertárra az  adott terület ellátásához  szükség van, hiánya lakossági érdeket sért. Ez a patika az alacsony forgalom miatt nem, vagy alig kap nagykereskedői kedvezményt.

A gyógyszerár csökkenésből adódóan, forgalom volumen csökkenés következett, a nagykereskedői kedvezmények  csökkentek. A gazdasági nehézségek miatt a gyógyszertárak nem tudnak  határidőre fizetni, ezért ezek nem kapnak semmilyen kedvezményt. A most átcsoportosított árrés-tömeget minden patika megkapja, ez nem függ a kedvezménytől.

Tudom, hogy a most kapott árrés-módosítás, nagyon kevés, de el kell jutnunk abba a helyzetbe, hogy a patikáink léte és működése ne a nagykereskedők kedvezményétől függjön, hanem a szakmai munkánkkal a keletkezett árrés-tömegből fenn tudjuk tartani a patikáinkat, a munkatársaink bért és az államnak adót tudjuk fizetni. Ez egy jóléti országban elvárható feladat.

Úgy érzem, ha tovább módosítják az árrést, megkeresik a szakmában elgurult forintokat és a betegellátásra fordítjuk, akkor talán jó irányt is vehet  az árrés-módosítási rendelet.

Szomorú tény , hogy a sokkal nagyobb pénzvolumennel működő nagykereskedők azonnal retorziós intézkedéssel fordultak a patikák felé. Ezt eredményezi a monopol/oligopol helyzet. Még emlékszünk arra, amikor 60 nagykereskedő volt. Tudom, az már sok volt, de a mostani három kevés és kiszolgáltatott  helyzetet teremt. 

Reménykedjünk, hogy a patikák gazdasági helyzetét a pénzügyi kormányzat ismeri, és segíteni akar. Ekkor a gyógyszerészek kiszolgáltatottsága nem csak a befektetőktől, hanem minden vonalon csökkenni fog.

 

Budapest, 2012. július 25.

 

Dr. Potocsny Mária
gyógyszerész

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél