Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 27.
dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, a Klubrádió – Reggeli gyors c. műsorában - 2012. február 23. - Klubrádió - (Szószerinti leirat!)

Műsorvezető: 7 óra 20 van. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöksége súlyos aggodalmát fejezte ki a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a 2012. évi gyógyszertámogatások csökkentésére és a 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő további megtakarításra vonatkozó kormányhatározat miatt. Itt van velünk Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, jó reggel kívánok.

Hankó Zoltán: Jó reggelt kívánok.

Műsorvezető: Az írják, hogy a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja ez, ami miben nyilvánulhat majd meg?

Hankó Zoltán: Egyrészt a gyógyszertárak nagyobb hányada fog vélhetően bezárni, amennyiben további megtakarításra, szigorításra kerül sor, másrészt ezek a gyógyszertárak nem fognak tudni megfelelően készletezni, nem fogják tudni kifizetni a munkatársaiknak a bérét, nyitvatartási idejüket nem fogják tudni a jelenlegi szinten tartani, tehát egy olyan ellátási zavarra lehet számítani, amennyiben tovább folyik a gyógyszertáraknál a működési költségekhez szükséges bevételeknek a csökkenése, ami azt gondolom, hogy a betegellátásnak a zavarát okozhatja.

Műsorvezető: Igen, arról is írnak a nyilatkozatukban, hogy a gyógyszertárak csaknem egynegyede évek óta veszteségesen működik. Mióta? Tehát mióta működnek veszteségesen?

Hankó Zoltán: Hát nézze, 2006-ban – úgy szoktunk fogalmazni, az utolsó békeévben –, tehát amikor még a liberalizáció előtti év volt, akkor körülbelül 5-6 százaléka volt a gyógyszertáraknak veszteséges, és ahogy jövünk előre – év, mint év –, 2008-2009 és 2010-ben már a gyógyszertáraknak a 25 százaléka veszteségesen működött.

Műsorvezető: Tehát kiderült, hogy a patikaliberalizáció az egy rossz döntés volt a kormány részéről?

Hankó Zoltán: Nekem az az álláspontom, hogy igen.

Műsorvezető: Miért? A kicsikről van szó, amelyek veszteségesek, ugye? A nagy gyógyszertárak azok bírják a versenyt?

Hankó Zoltán: Hát ennél bonyolultabb a kép. Vannak olyan gyógyszertárak a kicsik között, amelyek nagyon nehezen tudják fönntartani magukat, ezek jellemzően családi vállalkozásban működnek és itt nagyon gyakori, hogy akár 8–10–12 óránál is többet dolgoznak a kollégáink. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a nagy településeknek a forgalmi centrumaiban lévő gyógyszertárainak is jelentős hányada komoly gazdasági gondokkal küszködik, egyrészt azért, mert az új gyógyszertárak telepítésénél 2006 és 2010 között nem voltak ésszerű korlátok, tehát megtehette egy befektető azt, hogy egy már működő gyógyszertár mellé húsz méterre telepített egy gyógyszertárat. Na most ezeknek a gyógyszertáraknak a forgalmi lehetőségei korlátozottak.

Műsorvezető: Világos. És mi a helyzet, arról mit tudni, hogy a különböző benzinkutaknál, meg nagy bevásárlóközpontokban létesített, idézőjelbe tett gyógyszertárak hogyan állják meg a helyüket? Azokkal mi van? Mert én azt látom, hogy ott nem nagyon vásárolnak gyógyszereket.

Hankó Zoltán: Válasszuk szét a dolgokat, mert a benzinkutaknál bizonyos gyógyszereknek a forgalmazását engedélyezték, de ott gyógyszertárak nem nyíltak.

Műsorvezető: Azért mondtam, hogy idézőjelben.

Hankó Zoltán: Igen. A bevásárlóközpontoknak a forgalma, illetve az ott működő gyógyszertáraknak a forgalmát, hogyha nézzük, nem térnek el jelentősen a más helyeken működő gyógyszertárakétól. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy ezekben a bevásárlóközpontokban a fizetendő bérleti díjat az esetek döntő többségében euróban kell kifizetni és itt a forint és az euró mozgása nagyon nehéz  helyzetet eredményez náluk.

Műsorvezető: Világos, tehát ott a nemzetközi helyzetünk játszik közre abban, hogy a gyógyszertárak veszteségessé válhatnak. Mit szól ahhoz, hogy további megtakarításokra is szükség lehet, a gyógyszerkassza további csökkentéséről is szó van?

Hankó Zoltán: Erről szól a hét eleji kormányhatározat, amelyik megjelent a Közlönyben és ennek kapcsán fogalmazott tegnap az elnökségi ülésen az elnökség egy olyan közleményt, amelyikben jelezzük azt, hogy mi látjuk és értjük a kormánynak, tehát az országnak a gazdasági problémáit, ugyanakkor annyira falhoz került már a lakossági gyógyszerellátás rendszere, hogy mi minden hatékonyságnövelő intézkedésben együttműködünk, de további terhet nem tudunk viselni, és nagyjából ez az, amit ebben a közleményben jeleztünk, hogy olyan megtakarítást, olyan kivonást, ami a gyógyszertárak árrésbevételeit tovább csökkenti ez az ágazat már nem fog elbírni és hát olyan problémákkal kell majd számolni, amiről itt a beszélgetés elején is már szó volt.

Műsorvezető: Igen, de önök azt is nehezményezik, hogy itt hoz a kormány különböző döntéseket a gyógyszerár-támogatással kapcsolatban és meg se kérdezi önöket, és meg se nézik azt, hogy milyen hatásai lesznek, és hogy ezen is fel vannak háborodva, de hát sajnos ehhez lassan az összes szakmában dolgozó hozzászokhat.

Hankó Zoltán: Igen, azzal együtt, hogy amikor a Közlönyben ezt a határozatot elolvastuk, én igyekeztem a NEFMI-ben érdeklődni, hogy tulajdonképpen mi történt és én úgy tudom, hogy ők sem nagyon tárgyaltak, vagy velük sem nagyon tárgyaltak erről a kormányhatározatról. Ezzel együtt tegnap estére kaptam egy meghívót egy jövő heti egyeztetésre a NEFMI-be és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a vezetőivel, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzuk.

Műsorvezető: Ez akkor elég érdekes lesz, merthogy olyanok beszélgetnek egymással, akiket nem szoktak tájékoztatni a kormánydöntésről, Réthelyi Miklóst sem, ezek szerint, ön azt mondja.

Hankó Zoltán: Előbb említettem, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a képviselői is úgy néz ki, hogy részt vesznek ezen a megbeszélésen.

Műsorvezető: Talán őket értesítették, de az sem biztos, majd kiderül a megbeszélésen. Nagyon szépen köszönöm, Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke volt a Reggeli Gyorsban, a viszont látásra.

Hankó Zoltán: Köszönöm, minden jót kívánok.

 

 

Klubrádió

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél