Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 07.
Egy millióan ellenőrizték gyógyszereik eredetiségét SMS-ben - HENT hírlevél

Az afrikai országokban mintegy egymillió alkalommal éltek az SMS-alapú gyógyszer eredetiségellenőrzés lehetőségével – jelentette be a technológiát szolgáltató Sproxil.

Számos afrikai országban egyszerű szöveges üzenetben elküldött kód segítségével győződhetnek meg a betegek arról, a megvásárolni és beszedni kívánt készítmény megbízható-e. Az eredetiségellenőrző rendszer keretében egyedi, egyszer használatos kód kerül a gyógyszerek csomagolására. A fedőmatrica lekaparása után a kódot egy központi telefonszámra elküldve azonnali visszaigazolást kapnak a készítmény eredetiségéről. Szükség esetében, felhívhatják a Sproxil ügyfélszolgálatát, ahol nemzeti nyelven további tájékoztatást kaphatnak.
Az amerikai székhellyel működő szolgáltató hivatalos blogján tette közzé, hogy a gyógyszerhamisítás által súlyosan érintett afrikai országokban elérte az egymilliót a Sproxil rendszerén elküldött ellenőrző SMS-ek száma. Dr. Ashifi Gogo, a cég ügyvezetője szerint ez a szám bizonyítja, technológiájuk könnyen használható megoldást jelent, ráadásul nagy az igény rá a régióban. Hozzátette, a kenyai és a nigériai gyógyszerhatóságok támogatásának köszönhetően nagyon gyorsan érték el a mérföldkőnek számító felhasználói mutatót.
Dr. Paul Orhii, a nigériai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (NAFDAC) vezetője az eredmény kapcsán hangsúlyozta, a technológia segít bevonni a fogyasztókat a gyógyszerhamisítás elleni küzdelembe. Mint mondta, nigériaiak ezrei használják naponta a technológiát annak érdekében, hogy megbízható, a minőségi követelményeknek megfelelő gyógyszerek segítségével gyógyulhassanak.
Dr. Orhii emlékeztetett rá, az afrikai kontinensen milliók életét veszélyeztetik a jelentős arányban forgalomba kerülő hamis gyógyszerek. Különösen súlyos a helyzet a malária elleni készítmények esetében, a szakértők ugyanis attól tartanak, az alacsony hatóanyag tartalmú hamisítványok hatására a kórokozók ellenállóvá válhatnak a kezelésre használt gyógyszerekkel szemben.

HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél