Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. október 24.
Egyeztetés az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon - 2011.10.21. - MGYK

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága elkészítette „a gyógyszertámogatási rendszer átalakítását érintő, a Széll Kálmán Terv 2012. évi végrehajtását szolgáló” intézkedéseket tartalmazó kormány-előterjesztést. A szakmai szervezetek írásos véleményét október 20-ra kérte be, az egyeztetésre október 21-én került sor. A Kamara a 18 pontba foglalt írásos véleményét és javaslatait határidőre megküldte, az október 21-i megbeszélésen a Kamarát dr. Horváth Tamás elnök, dr. Hankó Zoltán és dr. Sohajda Attila alelnökök képviselték.

A megbeszélésen dr. Cserháti Péter h. államtitkár ismételten köszönetét fejezte ki azért, hogy a gyógyszerész-társadalom az október 1-jei ár- és támogatásváltozások során is biztosította a folyamatos ellátást. Ehhez kapcsolódóan bejelentette, hogy a 2011-es költségvetési törvényben generikus ösztönzésre fordítható, de eredetileg a gyógyszerkassza betartása esetén felszabadítható 1 milliárd Ft-os összeget a gyógyszertárak a kasszatúlköltés ellenére megkapják. Erre a jogi lehetőséget a költségvetési törvény módosításával teremtik meg, a kifizetésre ezt követően kerül sor. (A Kamara képviselője kérte, hogy a kifizetés feltételeinek kialakításában a Kamara részt vehessen.)

A kormány-előterjesztés szerint a gyógyszertárak árrés-bevételei a Széll Kálmán Terv intézkedései következtében várhatóan 8,2-9,1 MdFt értékben csökkennek (részben az árcsökkentésekhez, részben a szállítói kedvezmények várható csökkenéséhez kapcsolódóan). Elhangzott, hogy 2012-től elindul a gyógyszertárak generikus ösztönző programja, erre 2012-ben „minimálisan 2,7 MdFt” áll majd rendelkezésre. (A Kamara az összeg további növelését és a negyedévenkénti elszámolás lehetőségét kérte.) A kormány-előterjesztés értelmében a maximált kiskereskedelmi árrés 850 Ft-os összege 1080 Ft-ra emelkedik, az előterjesztés ennek forrásaként a nagykereskedelmi árrés átcsoportosítását nevesíti. (Az árréskorrekció becsült kihatása 2,7-2,9 MdFt.) Az előterjesztés bevezetési időpontként 2012. július 1-jét jelölte meg, a Kamara – a soron következő fixesítések időpontját is figyelembe véve – a bevezetését április 1-től kéri.

Új alapokra helyezik a finanszírozási előleg rendszerét (a Kamara további átfogó likviditásjavító intézkedéseket is kért), továbbá várhatóan változik a gyógyszertárak által fizetendő szolidaritási díj szabályozása is: az adót nem a gyógyszertár közfinanszírozott forgalmához kapcsolódó árréstömeg, hanem a gyógyszertárat működtető (azonos adószámú) vállalkozás közfinanszírozott forgalmához kapcsolódó árréstömeg alapján határozzák meg. A kisforgalmú vidéki gyógyszertárak működési célú támogatására az így növekvő szolidaritási díj mellett központi forrásként 100 MFt-ot szánnak, az előterjesztés szerint így erre a célra összesen 0,6-1,1 MdFt fordítható.

Az előterjesztés szerint 2011. április 1-vel a koleszterinszint-csökkentők körében pilot jelleggel elindul a hatóanyagnéven történő kötelező rendelés. Elvi döntés született a szolgáltatási díj bevezetéséről, a bevezetés azonban várhatóan 2013-ra csúszik. Úgyszintén terítéken van a magisztrális szabályozás felülvizsgálata.

Magyar Gyógyszerészi Kamara

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél