Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. augusztus 24.
Életet menthet a lakossághoz közelebb vitt egészségügyi szolgáltatás - WEBbeteg

Magyarországon még szokatlannak számít, ha egy egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó diagnosztikai központ kórházon vagy rendelőintézeten kívül például bevásárlóközpontban működik. Nyugat-Európában, ahol a lakosság több figyelmet fordít a megelőzésre, nem ritka, hogy hasonló rendelők forgalmas helyeken, például bevásárlóközpontokban vagy irodaházakban fogadják a betegeket.

Nő a lakossági igény a magas minőségű egészségügyi szolgáltatásokra.

Egy, a közelmúltban készült, a lakosság térítéses egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos attitűdjét vizsgáló kutatás* rávilágított arra, hogy a fiatal, magasabb jövedelmű, felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek kiemelkedő arányban áldoznának egészségügyi szolgáltatásokra, ha ezzel a várakozási idő csökkenthető. A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság igényli a tájékoztatást a magas minőségű magánfinanszírozású egészségügyi szolgáltatásokról, szeretné, ha az információ birtokában maga dönthetne arról, hogy az adott szolgáltatást milyen formában kívánja igénybe venni.

Ezekre a meglévő igényekre alapozva egyre több magánegészségügyi intézmény nyitja meg kapuit. Ma már Budapesten is több helyen találhatók orvosi praxisok irodaházban vagy bevásárlóközpontban, és vidéken is van rá példa, hogy a betegek egészségügyi centrumot „civil helyszínen”, belvárosban kereshetnek fel. Különleges a sorban a legutóbb Budapesten, a Mammut II. Bevásárlóközpontban nyílt képalkotó diagnosztikai központ. Itt egyelőre térítés ellenében vehetők igénybe a röntgen vagy ultrahangvizsgálat mellett olyan szolgáltatások is, amik eddig főként kórházakban voltak elérhetők, mint például a CT-vizsgálat, mammográfia vagy csontsűrűség-mérés.

A szűrővizsgálatokat közelebb kell vinni a lakossághoz

Térítéses ellátás keretében a képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat nyújtó központ a megelőzésre, ezzel kapcsolatban a képalkotó diagnosztikai szűrővizsgálatokra helyezi a hangsúlyt. Egy időben diagnosztizált betegségnél sokkal jobbak a gyógyulási esélyek. Az egészségmegőrzés érdekében fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. A Mammut Bevásárlóközpontban megnyílt központ célja, hogy azzal is felhívja a prevenció fontosságára a figyelmet, hogy egy mindenki által könnyen elérhető helyen nyitotta meg rendelőjét. A bevásárlóközpont fiatalok által kedvelt közege és az általa biztosított szolgáltatások – könnyű elérhetőség, jó parkolási lehetőségek - szeretnék közelebb vinni a szűrővizsgálatokat az emberekhez.

Jakupcsek Gabriella a megelőzésért

A Mammut II. Bevásárlóközpontban található Euromedic Diagnosztika egyik fontos célkitűzése, hogy tájékoztassa az embereket azokról a modern képalkotó diagnosztikai eljárásokról, amelyek segítségével sok, súlyos kimenetelű betegség már a nagyon korai stádiumban felismerhető. A közös értékek mentén talált egymásra a Euromedic Diagnosztika és Jakupcsek Gabriella, aki a Euromedic Diagnosztika egészségügyi kampánynagyköveteként aktívan tesz azért, hogy felhívja a figyelmet az egészségmegőrzés és a szűrővizsgálatok fontosságára.

*A kutatást az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. megbízásából a Szinapszis Piackutató végezte.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél