Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. augusztus 01.
Életmentő milliárdok a patikáknak - A nagykereskedőktől a gyógyszertárakhoz „csoportosították át” a nyereség egy részét - Niczky Emőke írása - magyarhirlap.hu

Bár még nem vonultak el a felhők a patikák feje felől, átmenetileg mégis fellélegezhetnének azzal az évi hárommilliárd forinttal, amelyet a kormány a nagykereskedelmi árrés átcsoportosításával biztosít nekik. Legalábbis így értékeli a helyzetet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. 

Hankó Zoltánt a mától hatályos rendelet előzményeiről, indokoltságáról, valamint várható hatásairól kérdeztük. Leszögezte, a patikáknak mindenképpen szükségük van arra a korrekcióra, amellyel növelni lehetne a köztámogatott orvosságok beszerzési ára és az eladás után járó különbözetet, az úgynevezett árrést. Enélkül ugyanis egyre bizonytalanabbá válik a patikák fenntartása, ami veszélyezteti a lakosság térben és időben kiegyensúlyozott gyógyszerellátását.

A helyzet kialakulásában döntő szerepet játszott a 2006-os patikaliberalizáció, amelynek következtében egyre-másra nyíltak új gyógyszertárak – emlékeztetett a köztestület elnöke. Eközben az árrés nem növekedett, így a patikai ágazatban forráshiány alakult ki, amelyet a Széll Kálmán-terv már elindított takarékossági előírásai tovább súlyosbítanak.

Külső forrás azonban az idén nem áll a költségvetés rendelkezésére, ezért a problémát „belülről” kell kezelni, valamelyest kiegyenlítve azt a különbséget, amely a gyógyszerforgalmazás nagy- és kiskereskedelmi jövedelmezősége között tapasztalható. Ezt a megoldást az elnök azért tartja elfogadhatónak, mert amíg az elmúlt években az árrés tömege a nagykereskedelemben követte az inflációt, addig a patikák hoppon maradtak, ezért az olló folyamatosan nyílt a két terület között.

Nem szólva arról – tette hozzá –, hogy a nagykereskedők által biztosított kedvezményekkel alapvetően a jelentős forgalmú patikák jártak jobban, mert többféle és nagyobb mértékű engedményeket kaptak. A vidéki kispatikáknak ebből nem sok jutott, ám ez a szempont most veszíthet jelentőségéből. Kormányzati szándék az is – emlékeztetett Hankó –, hogy általában csökkenjen a lakossági gyógyszerellátás kiszolgáltatottsága. Ezt célozta például a gyógyszertárak láncba szerveződésének, valamint nagykereskedői érdekkörbe kerülésének stopja is.

Az árréskorrekció kapcsán a hazai három nagy gyógyszer-nagykereskedelmi cég a napokban fölbontotta szerződéseit a patikákkal, hogy újakat kössön velük. Ez a reakció az elnök szerint fölveti annak szükségességét, hogy a gyógyszertárak a saját beszerzéseik során csökkentsék függőségüket a nagykereskedőktől. Ezt szolgálhatja a beszerzési szövetségek megerősítése és kiterjesztése, így a patikák akár közvetlenül a gyógyszergyártókkal is tárgyalhatnának. „Középtávon ezzel egy önállóbb gyógyszertári rendszer alakulhat ki” – mondta.

Az elnök úgy látja, a mostani döntés illeszkedik az ágazat stabilizációját célzó, már korábban megindult sorozatba. További lépésekre is szükség van, amiről Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztettek a július 21-i találkozón.

Niczky Emőke


magyarhirlap.hu

 

Korábban honlapunkon megjelent:

A gyógyszertári árrés korrekciójáról - MGYK

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél