Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. április 07.
Életmód-váltással a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordításáért - NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság (2011.04.07-i közlemény)

A rendszeres fizikai aktivitás, a megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztás, a mérsékelt alkoholbevitel és a dohányzás kerülése átlagosan 14 évvel növelheti meg a várható élettartamot – mondta a kormányszóvivő ma délelőtt a Normafánál tartott rendhagyó sajtótájékoztatón.

Nagy Anna az egészségügyért felelős államtitkárral, Szócska Miklóssal és a WHO Magyarországi Irodájának vezetőjével, Pusztai Zsófiával az Egészség Világnapja alkalmából a rossz hazai népegészségügyi helyzetre hívta fel a figyelmet és arra, hogy az egyén maga is sokat tehet egészségének megőrzése érdekében.

Ma Magyarországon népegészségügyi katasztrófahelyzet van. Az országban a dohányzás következményeként 19 percenként meghal egy ember, naponta mintegy 70, évente pedig 28.000 embert veszítünk el így. Ez körülbelül kétszer annyi, mint ahányan alkoholizmus, kábítószer-fogyasztás, baleset, erőszakos halál, öngyilkosság és AIDS következtében összesen halnak meg. Alkoholfogyasztással összefüggésben elhunytak száma pedig duplája az uniós átlagnak – sorolta Szócska Miklós a riasztó adatokat. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Ez azt jelenti, hogy idős korára a nők 83 százaléka, míg a férfiak 76 százaléka küzd ezzel problémával. Az uniós tagállamok között a nők elhízása tekintetében első helyen állunk. Hazánkban a 7 éves gyerekek közül minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos, vagy elhízott. Ezek a gyerekek tinédzserként, majd felnőttként is folyamatosan súlyproblémával küzdenek, amely különböző, esetenként nagyon komoly, betegségeket eredményez.. A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint egyharmadával, a daganatos megbetegedések aránya pedig 30 százalékkal csökkenthető lenne, ha egészségesebben táplálkoznánk, és többet mozognánk. Szócska Miklós azt is hozzátette, hogy a méhnyakrák Magyarországon a tüdőrák és az emlőrák után a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében – és átlagosan közel 400 nő hal meg évente – miközben a népegészségügyi szűréseken csupán 10 százalékos a részvételi arány. Ami a magyarok lelki egészségét illeti: Magyarországon naponta átlagosan 6-7 ember önkezével vet véget az életének, és sokakat érint a depresszió – fűzte hozzá az államtitkár és hangsúlyozta, hogy a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordítását életmód-váltással is jelentősen lehet befolyásolni.

A WHO az Egészség Világnapján minden évben meghatároz egy prioritást, s idén az antibiotikumok helyes használatára hívja fel a figyelmet a világszervezet – mondta Pusztai Zsófia. Kiemelte: az antibiotikum rezisztencia évente 25 ezer ember halálát okozza csak az Európai Unióban – s ez 1,5 milliárd eurós terhet ró a gazdaságra. Magyarországon tavaly 2500 multirezisztens baktériumfertőzött embert kezeltek, közülük 750-en meg is haltak. Ismét megjelent a már-már elfelejtett TBC is, amelyet szintén multirezisztens baktérium okoz.

A szokatlan helyszínt, az egészséges táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra való figyelemfelkeltés érdekében választották a szervezők. A résztvevők a sajtó képviselőivel több, mint fél órás sétára indultak a budapestiek egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, a Normafánál.

2011. április 7.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél