Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. július 29.
Előírják a létszámot a patikáknak - vg.hu

Két évük van a gyógyszertáraknak arra, hogy eleget tegyenek a működésükhöz szükséges új személyi minimumfeltételeknek.

Ezek a gyógyszertárak nyitvatartási idejéhez és a náluk kiváltott vények számához igazodva határozták meg a dolgozók létszámát. A felkészülési időt követően a váltakozó idejű nyitva tartáshoz és szakmai munkához igazodva 1-4 gyógyszerész, illetve gyógyszerészenként két gyógyszerkiadásra jogosult szakasszisztens lesz az előírt létszám. A személyi jogos gyógyszerész heti munkaideje legfeljebb 48 óra lehet, ami összhangban áll a munka törvénykönyve munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályaival.

Egyetért a szabályozással a Magyar Gyógyszerészi Kamara – mondta lapunknak Hankó Zoltán alelnök. Annál inkább, mivel a gyógyszertárak egészségügyi intézmények, ám amíg a gyógyító intézményekben előírta a hatóság a működéshez szükséges minimum feltételeket, a szabályozásból a közforgalmú patikák kimaradtak. Ha mégis gond lenne a létszámmal, úgy módosítják a rendeletet. A szaktárcától kapott ígéret szerint jövő januártól ugyanis monitorozzák a gyógyszertárak nyitva tartását, forgalmát és a szaklétszámot.

Az alelnök emlékeztetett arra, hogy 2014. januárig kell megfelelni egy másik előírásnak, ami alapján a gyógyszertárak működésének feltétele, hogy azokban 25 százalékos gyógyszerészi tulajdon legyen, rá három évre pedig el kell érnie az 50 százalékot. Így a személyi feltételrendszerrel együtt történhet meg a vagyonértékelés, felértékelődik a szakma. A kamara szerint a gyógyszertárak jelentős hányada egyébként ma is megfelel a szakmai létszám előírásainak.

Ha be kell zárni patikákat, annak nem a szakemberhiány, hanem a gazdálkodási feltétel lesz az oka – mondta Hankó Zoltán. Hiszen a 2007-es gyógyszertár-létesítési liberalizáció után az akkor 2000 működő patika mára ötszázzal bővült, ám az árrés jellegű bevételek – ebből tartják fönn magukat – nem nőttek. A Széll Kálmán-terv alapján pedig tovább csökkenhet a gyógyszerforgalom, már az idén  26,3 milliárdot kell megtakarítani a 300 milliárdos tb-kasszában.

 

Patikai bevételek

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara
(2010, milliárd forint)
Tb-támogatott gyógyszer 38
Betegek térítési díja 14
Nem támogatott szerek 23
Egyéb (étrendkieg., segédeszk.) 5
Forgalmazói kedvezmények 9
Összesen 89

 

Szerző: Nógrádi Tóth Erzsébet

VilággazdaságOnline

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél