Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. június 11.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap júniusi számából
Utolsó módosítás: 2018. június 16.

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap júniusi számábólA Gyógyszerészi Hírlap júniusi számában egyebek mellett beszámolót olvashatnak az MGYK küldöttközgyűléséről, folytatjuk a Kamara jövőképét, illetve a cselekvési programját bemutató sorozatunkat, valamint egy könyvismertetéssel is találkozhatnak.  

Az MGYK küldöttközgyűlésről

Május 4-én került sor az MGYK 2018. évi első küldöttközgyűlésére Budapesten.  Az erről szóló tájékoztatónkban elsősorban a szakmapolitikai szempontból fontos beszámolókat emeltük ki. Részlet az elnöki beszámoló gyógyszertári ügyelettel foglalkozó részéből:

„Mi az ügyeletek rendezésére kaptunk a tagságtól felhatalmazást és nem arra, hogy a racionalizálás címszava alatt ezentúl ott is legyen zárástól másnap reggelig tartó ügyelet, ahol már évek óta megfelelően működik a késő estig tartó ügyelet. Arra sem kaptunk felhatalmazást, hogy támogassuk olyan települések bevonását az ügyeleti rendszerbe, amelyeken jelenleg sincs ügyelet. Az indokolatlan készenlétek kivezetését is fontosnak tartjuk, mert ez a kamarai testületek konszenzussal támogatott álláspontja. És az sem lehet megfelelő megoldás, ha adott településen az ügyeletbe bevonható gyógyszerészek számától független ügyeleti kijelölésre kerülhet sor, mert az a munkajogi előírások megsértésével járhat. Végezetül, fontosnak tartjuk, hogy az ügyeleti körzetek kialakítását követően a konkrét gyógyszertárak kijelölésekben a potenciálisan érintetteknek legyen elsődlegesen egyeztetési lehetősége és ezeken az egyeztetéseken a területileg illetékes kamarai szervezet koordináló szerepet tölthessen be.”

 

Egy valódi hazai sikertörténet – 25 éves a Viridis

Gyógyszerészek tulajdonában, gyógyszertárak szolgálatában! – az idén 25 Viridis Kft. szlogenje hűen tükrözi a cég üzletpolitikáját, ami következtében több szempontból is egyedülálló vállalkozást hoztak létre.

„Meggyőződésünk, hogy a gyógyszerészek önállósága, a gyógyszertárak önálló, hazai családi-szakmai vállalkozásként való működtetése hosszú távon, a gyógyszerész tulajdonosi program sikeres befejezése ellenére, a jelenlegi magyarországi gyógyszer-kereskedelmi viszonyok között nem biztosított. A multinacionális nagy vállalkozások és a hazai nagy tőkével rendelkező, kizárólag profitorientált gyógyszer-nagykereskedések különböző eszközökkel és trükkökkel – gyógyszertárak feletti befolyás megtartása, franchise rendszerek – előbb-utóbb teljesen átveszik a gyógyszertárak feletti kontrolt. Mindezek okán is a Viridis további megerősítése létfontosságú a gyógyszerészek számára.”

 

A szem allergiás megbetegedései és a gyógyszeres terápia lehetőségei

A cikkben a szem allergiás megbetegedéseinek és a terápia lehetőségeinek megismerése mellett gyakorlati ajánlásokat is találnak.

 

Szakmailag rendben volt a II. Pre-patikanapról

A 2017-ben elindított kezdeményezés folytatásaként idén is megrendezésre került a Pre-patikanap, amelynek célja a tavalyi patikanappal elindított „Gyógyszerészek szerepe az allergiás megbetegedések megelőzésében és kezelésében” című program értékelése volt.  

Dr. Hankó Zoltán így összegezte a Pre-patikanapon elhangzott előadásokat: „A visszaigazolásokból arra lehet következtetni, hogy „amit vállaltunk, azt tisztességesen végrehajtottuk”. Szakmai szempontból a programot magas színvonalúnak ítélte és egyben az előttük álló feladatra is kitért: mindazt, amit eddig kialakítottak, az eddiginél is jobb minőségben kell folytatniuk, illetve a gyógyszerészek számára a gyakorlatban jobban hasznosítható összegzéseket kell készíteniük. „Meg kell oldanunk, hogy a társadalomhoz címzett üzeneteink jobban eljussanak az érintettekhez.”

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA