Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. március 5.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap márciusi számából
Utolsó módosítás: 2019. január 16.

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap márciusi számábólA Gyógyszerészi Hírlap márciusi számában folytatjuk a gyógyszertári vállalkozások 2016. évi gazdasági és pénzügyi helyzetét bemutató, valamint az allergiával foglalkozó sorozatainkat. Egyebek mellett a „Biztonságos étrend-kiegészítő program” keretében történő kockázatértékelésről és márciusi 23-24. között tartandó tatai Vándorgyűlésről is találnak olvasnivalót.

 

Kockázatértékelés a „Biztonságos étrend-kiegészítő program” keretében

Mindennapjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk különböző egyszerűbb vagy bonyolultabb kockázatértékelésekkel. A megfelelő eljárás kiválasztása során meg kell találni az egyensúlyt a maximális szigorúság (a legkisebb kockázat is már kizáró tényező) és a racionalitás között. Erre figyelemmel a „Biztonságos étrend-kiegészítő program” keretében tíz kockázati tényező értékelésére kerül sor. A vizsgált kockázati tényezők az egyszerűség kedvéért két kategóriába kerültek besorolásra:

a)     elfogadhatatlan illetve lényeges kockázatok,

b)    mérsékelt, elviselhető és kis kockázatok.

Érthető módon a program keretében már egyetlen, az első csoportba sorolható kockázat fennállása esetén sem kerülhet sor a termék forgalmazására, míg a második csoportba sorolható kockázatok közül háromnak a megléte még elfogadható.  Természetesen a termékek nem forgalmazhatók mindaddig, amíg a kockázatértékelés le nem zárult, tehát abban az esetben sem, ha a kockázat megítéléséhez szükséges dokumentumok bármilyen oknál fogva nem állnak rendelkezésre az értékelőnél. A cikkben áttekintjük az egyes kockázati tényezőket és azok jelentőségét.

 

Tájékoztató a 2018. évi adóváltozásokról

A cikkben a 2018. évre vonatkozó, elsősorban a gyógyszertárakat működtető vállalkozásokat érintő jogszabályváltozásokról adunk tájékoztatást. Elsősorban a változásokra fókuszálunk, ezért külön is felhívjuk a figyelmet az olyan, változatlanul életben lévő jogszabályokra, amelyeket a vállalkozásoknak továbbra is szem előtt kell tartani.

 

Nem is lehetett volna jobb!

„Minden elismerésem a szervezésért! Helyszín, menü, műsor, zene, hangulat…!” – áll az idei Gyógyszerész Bál szervezőinek küldött egyik sms-ben. Fényképes báli beszámolónkat kedvcsinálónak is szántuk a 2019-es mulatsághoz…

Ahogy dr. Sándor Csaba, a szervezést magára vállaló Békéshelp Kft. igazgatója az MGYK elnökségének a februári ülésen beszámolt róla, a tavalyi, a XXIII. bál volt az első, amit ők szerveztek. Ennek tapasztalatait figyelembe véve készültek az ideire, aminek úgy látszik, meg lett az eredménye. Az 1920-as évek hangulatának felidézése jó választásnak bizonyult, ez alapján továbbra is tematikus bálokat terveznek szervezni… jövőre még nagyobbat, hiszen az a jubileumi XXV. lesz!

 

A Vándorgyűlés elé

A Kamara X. Vándorgyűlésére idén Tatán, március 23-24-én kerül sor és középpontjában a szakmai rendszerváltás programjának és folyamatának kimunkálása lesz. Az ezzel kapcsolatos összeállításunkban beszélgetést olvashatnak dr. Nyíri Lászlóval „A kistelepülések gyógyszerellátásáról” címmel, ugyanis a Vándorgyűlés A gyógyszertár-működtetés aktualitásai  címet viselő blokkjában e téma is szóba kerül: a vitaindító előadást fórum követi majd. „A szakmai rendszerváltás sikeréért” címmel pedig a rendezvény programjáról és egyéb tudnivalókról értesülhetnek.

 

 

 

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA