Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. június 21.
Folyamatos és egységes gyógyszerellátás szükséges - EMMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG - A spanyol modell kapcsán kiadott közleménye! - 2012. június 21.

Az Országgyűlés által 2012. június 18-án elfogadott egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott.

Ennek egyik eleme az úgynevezett spanyol modell, mely hasonló a nemrég Spanyolországban bevezetett szabályozáshoz. Ez egyes generikus versenytárs nélküli, támogatott gyógyszerek esetében ír elő a gyártóknak százalékos visszafizetést az állam részére.

A szabályozás elfogadásakor a Kormányzat figyelembe vette, hogy az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban olyan megoldást találjon, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével, és fenntartja az ellátás színvonalát.

Mindezek alapján azon gyógyszerek esetében, amelyek már régebb óta - legalább hat éve –finanszírozottak a magyarországi támogatási rendszerben, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a forgalmuk alapján az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10%-át vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására.

Ismert, hogy a versengő úgynevezett generikus gyógyszerek területén az elmúlt időszakban számos árcsökkentést elérő szabályozást vezetett már be az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, amelynek azonban a spanyol modellben érintett gyógyszerekre nem volt hatása, ezért volt szükség az új szabályozásra.

Fontos hangsúlyozni, hogy az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett.

 

2012. június 21.

EMMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

2018-2022 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél