Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. augusztus 14.
Gyógyszerészi kamara: a patikák összefognak pluszpénzük megmentéséért - MTI

Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - A gyógyszertáraknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy megtartsák azt az összességében mintegy 3 milliárd forintos összeget, amelyet a nagykereskedőktől átcsoportosított árrés révén nyertek - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke hétfőn az MTI-nek.

    Augusztus elsejével csökkent a gyógyszer-nagykereskedők és emelkedett a patikák árrése. A Népszava szombati számában írt arról, hogy a nagykereskedők egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket, s a patikusok úgy vélik, nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből. 
    A lap szerint azáltal, hogy a kormányzat mintegy 3-3,2 milliárd forintot elvett a gyógyszer-nagykereskedők árréséből, és ezt átcsoportosította a patikatulajdonosokhoz, vagyis a kiskereskedőkhöz, tovább mélyítette a két, egymással amúgy is érdekellentétben lévő fél közötti bizalmi válságot.

    Hankó Zoltán az MTI-nek hétfőn kifejtette: a miniszteri rendelet megjelenését követően a három legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő - a Teva, a Phoenix és a Hungaropharma - szinte egyszerre bontotta fel a patikákkal kötött szerződéseit. Most minden gyógyszertárnak új szerződéseket kell kötnie a nagykereskedőkkel. Ezekben viszont a nagykereskedők - a kedvezmények, a fizetési határidők, a szállítási feltételek megváltoztatása révén - igyekeznek visszavenni azt a pénzt, amelyet a kormányzati átcsoportosítással elvettek tőlük.
    Hozzátette: a gyógyszerésztulajdonban lévő kisebb nagykereskedők változatlan feltételekkel szállítanak tovább a megrendelőknek. Az viszont kétségtelen tény, hogy a forgalom 90 százalékát a három "nagy" nagykereskedő jelenti.
    A gyógyszerészi kamara elnöke szerint a nagykereskedők kihasználják erőfölényüket a patikákkal szemben. Így a gyógyszertárak egyetlen esélye az összefogás, ennek keretében úgynevezett beszerzési szövetségeket kell kötniük, hogy megfelelő súllyal tudjanak fellépni a nagykereskedőkkel szemben - tette hozzá.
    Az MGYK hamarosan egyeztetni fog a nagykereskedőkkel. Egyelőre még nincsenek összesített adataik arról, hogy az új szerződések értelmében mennyit vennének vissza a patikáktól, de Hankó Zoltán bízik abban, hogy a nagykereskedők csak egy részét veszik vissza az általuk elvesztett összegnek.

bkdi \ bám \ ksy

MTI 2012. augusztus 13., hétfő 16:51

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél