Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 23.
Gyógyszerhamisítás: lépéseket tesz a WHO - Világgazdaság

PREVENCIÓ. Várhatóan február végén ül össze első alkalommal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyógyszerhamisítással foglalkozó munkacsoportja - számolt be a Securing Pharma portál értesüléseire hivatkozva a hamisgyogyszer.hu honlap.

Az eredeti tervek szerint a munkacsoport alakuló ülését 2010 decemberében tartották volna. A szervezet tagjai tavaly májusban határoztak egy célzottan a hamis és minőségi követelményeknek nem megfelelő gyógyszerek problematikájára koncentráló munkacsoport létrehozásáról. Ennek megalakításáról azt követően döntöttek, hogy több tagország, köztük elsősorban India kritizálta a WHO gyógyszerhamisításra irányuló stratégiáját, amelyet meglátásuk szerint nem annyira az egészségügyi szempontok, hanem inkább a szellemi tulajdonjogok kérdésének szempontjai határoznak meg. Ez az álláspont India szerint nem szerencsés, ugyanis a generikus készítmények és a valóban hamis gyógyszerek megkülönböztetését akadályozza. A hamisítás elleni munkacsoport feladatait ezen okok miatt elsősorban a közegészségügyi szempontok szem előtt tartásával végezné.

Az alakuló ülés elhalasztását számos WHO-tagország minősítette aggályosnak a szervezet januárban megtartott vezetői ülésén. Az indiai delegáció hangsúlyozta: értékes idő vész el a halasztással. A tavaly májusi döntés értelmében a munkacsoportnak a WHO ez év májusában megtartandó éves gyűlésére kellene első jelentését elkészítenie.

A HAZAI HELYZET

Magyarország a kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik, bár a hamis gyógyszerek hazánkat sem kerülik el.

Annak mértékét a teljes forgalom 3-5 százalékára becslik. Egyes életmódgyógyszerek (potencianövelők, növekedési hormonkészítmények, izomtömeg-növelő szteroidok, nyugtatók) esetében azonban a nem eredeti készítmények aránya ennél jóval nagyobb.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél