Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. augusztus 23.
Gyógyszerhiányból profitálnak a hamisítók - HENT Hírlevél

Nemrég megjelent amerikai kutatás összefüggést talált a gyógyszerhiány, valamint a hamis, ismeretlen eredetű és egyéb veszélyes készítmények piaci aránya között. A tanulmány szerint a hiánycikk készítmények iránti keresletből profitálnak a hamisítók.

Kórházakat és egészségügyi szolgáltatókat képviselő Premier Healthcare Alliance végezte azt a vizsgálatot, amely szerint egyértelmű az összefüggés az amerikai piacon forgalomba kerülő gyanús készítmények és a hivatalos ellátási láncban jelentkező gyógyszerhiány között. A szürkepiaci értékesítéseket vizsgáló tanulmány állásfoglalása szerint az illegális szektor az egyes készítményekből jelentkező hiányra reagálva kínál beszerzési lehetőségeket az egészségügyi szolgáltatók számára. A szakértők hangsúlyozzák, nem állapítható meg biztosan, hogy a szürke piacon értékesített gyógyszerek honnan származnak, így lehetséges, hogy azok gyenge minőségű, illegális készítmények, illetve hamisítványok.
A SecuringPharma által idézett tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) nyilvántartása szerint mintegy 70 gyógyszertípusból és 180 készítményből van hiány az amerikai piacon. A nehezen hozzáférhető készítmények esetében az áremelkedés több száz százalékos is lehet, így nem meglepő, ha a jelentős profit reményében a hamisítók azonnal lecsapnak, és a maguk, gyakran veszélyes termékeivel reagálnak a keresletre.
A szakértők szerint potenciálisan veszélyes készítmények forgalomba kerülésének kockázatát csökkenthetné, ha törvényi szinten köteleznék a gyógyszergyártókat arra, jelentsék be, ha egyes termékeikből nem tudnak elegendő mennyiséget gyártani. A jelenlegi szabályozás szerint a gyártóknak ilyen kötelezettsége nincs, igaz ez év elején került a szenátus elé egy törvénytervezet, amely már tartalmazza az intézkedést.

Hent Hírlevél, 2011.08.23.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél