Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. szeptember 25.
Hamarosan a betegek is jelenthetik az orvosságok mellékhatásait az OGYI online felületén - 2012. szeptember 23. - MR1-Kossuth Rádió – Krónika

Hamarosan a betegek is jelenthetik az orvosságok mellékhatásait az Országos Gyógyszerészeti intézet online felületén. Olyan tünetet is, amely nem szerepel a gyógyszer betegtájékoztatójában. Eddig csak az orvosoknak volt erre lehetőségük. Az ÁNTSZ eközben arra kéri a betegeket, hogy mindenképpen jelezzék, ha bármilyen oltási szövődményt észlelnek magukon. Király Erzsébet összeállítása.

Riporter:
- Százezer oltásból egy esetből alakulhat ki súlyos szövődmény, általában akkor, ha az oltott szervezete nem megfelelően reagál a készítményre. Ócsai Lajos az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője szerint mindenképpen vissza kell menni az orvoshoz, ha gyanús tünetek jelentkeznek oltás után.

Ócsai Lajos, járványügy főosztályvezető, ÁNTSZ:
- Ő el tudja bírálni azt, hogy ez a védőoltással összefüggésbe lehet, vagy esetleg teljesen más betegségnek a tünete. Ez azért nagyon fontos, hogy visszamenjen, mert minden védőoltási fokozott reakcióra jelentési kötelezettség van. Mégpedig éppen az oltóanyag biztonsága érdekében.

Riporter:
- Mindenkinek állampolgári kötelessége, az orvosnak pedig foglalkozásbeli kötelessége, hogy ezt jelentse - fogalmazott a főosztályvezető.

Ócsai Lajos:
- Ezt két helyre jelentik: Az Országos Epidemiológiai Központba, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe.

Riporter:
- A gyógyszerészeti intézet honlapján hamarosan online is jelenthetők az orvosságok mellékhatásai.

 

MR1-Kossuth Rádió – Krónika

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél