Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 24.
Hamis gyógyszerek kerültek elő londoni lakásokból - HENT hírlevél

Három londoni lakásban összesen 28 ezer darab hamisított potencianövelő tablettát foglaltak le a brit hatóságok. A készítmények laborellenőrzése folyamatban van.

Megközelítőleg 140 ezer font értékűre becsülik a szakértők azt a nagy mennyiségű hamis gyógyszert, amelyet a brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) illetékesei foglaltak le a hét elején Londonban. Az egészségügyi nyomozók három londoni magánlakásban tartott házkutatások során összesen 28 ezer darab hamis, erekciós problémák kezelésére javallott pirulát találtak. A három helyszínen két személyt vettek őrizetbe.
A Nasdaq híroldalának beszámolója szerint a lefoglalt készítmények között 6000 darab hamis Cialis tablettát találtak. Az eredetileg az Eli Lilly által gyártott készítmények ellenőrzése jelenleg is zajlik. Egyelőre nem tudni, honnan származnak, hol készültek és milyen összetevőket tartalmaznak a hamisítványok. Az illegálisan előállított és terjesztett gyógyszerek esetében gyakori, hogy az eredetitől eltérő mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, előfordul, hogy egyáltalán nincs bennük aktív összetevő, illetve, hogy a csomagoláson fel nem tüntetett összetevőkkel készülnek.
Az MHRA szerint a hamis gyógyszerek felbukkanása Nagy-Britanniában, sőt Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent. A szigetország esetében az eddigi legjelentősebb gyógyszerhamisítási ügyet, amelynek során jelentős mennyiségű hamis gyógyszer jutott be az ország gyógyszerellátási rendszerébe, tavaly zárták le. A hamisító hálózat vezetőjét nyolc év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, miután bebizonyosodott, kétmillió hamisított gyógyszer illegális terjesztéséért volt felelős. A hamisítók a skizofrénia tüneteinek enyhítésére használt Zyprexa, prosztatarák kezelésére alkalmazott Casodex és szívproblémák esetén javallott Plavix tablettákat értékesítettek nagykereskedőknek és patikáknak.

HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél