Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. december 06.
Hamis HIV gyógyszereket találtak brit nagykereskedőknél - HENT hírlevél

Rövid időn belül ez a második eset, hogy parallel importban forgalmazott, hamisított HIV gyógyszerekre bukkannak Nagy-Britanniában.

A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) újabb hamisított, HIV fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerekre bukkant a szigetországban. Az érintett készítmény a Gilead Sciences által gyártott Viread nevű terméke, míg korábban a Truvada néven forgalmazott gyógyszer hamis verziói kerültek elő. A Truvada készítményeket a hamisítás gyanújára való tekintettel a forgalmazó már visszahívta a kereskedelmi forgalomból.
A SecuringPharma beszámolója szerint mindkét készítmény esetében a gyógyszerek csomagolása bizonyult hamisítványnak, maguk – a hatóságok által lefoglalt és laborvizsgálatok során ellenőrzött – pirulák eredeti termékek voltak. A hamisítványokat nagykereskedők készletében találták meg, így még egyik termék sem juthatott el a fogyasztókig. A hatóságok még keresik az illegálisan újracsomagolt készítmények forrását.
A gyógyszerimportőröket képviselő European Association of Euro-Pharmaceutical Companies (EAEPC) közlése szerint mind a hamis Viread, mind a Truvada tablettákat eredetileg Törökországba szánták volna értékesítésre, de azokat átcsomagolva európai uniós tagállamokban kívánták terjeszteni, amely így védjegyjogi jogsértésnek minősül.
Az érdekvédelmi szerv közölte, egyik tagja hívta fel az eredeti gyártó és a gyógyszerhatóság figyelmét a hamisítás gyanújára. A gyors reakció részben az EAEPC által nemrég felállított riasztási rendszernek köszönhető, amely a tagok, a gyógyszergyártók és a hatósági szervek közötti gyors információcserét és értesítését lehetővé teszi. 

HENT hírlevél


2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél