Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. május 03.
Hamis potencianövelő terjesztőjére csapott le a NAV - HENT Hírlevél

Majdnem hatmillió forintot zároltak a hamis potencianövelő tablettákkal kereskedő számláján a pénzügyi nyomozók, akik több mint 3600 tablettát találtak a gyanúsított lakásán. A bravúros felderítés egy internetes oldal hirdetéséből indult.

A potencianövelő készítmény jogtulajdonosa feljelentése és egy lakossági bejelentés alapján kezdték meg a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói. Egy internetes portál hirdetésére maga a jogtulajdonos rendelt a szerből, amit be is vizsgáltatott az Országos Gyógyszerészeti Intézettel, amely igazolta a gyanút: a potencianövelőként kínált tabletták hamisítványok.
A nyomozás több szálon indult és valamennyi egy konkrét személyhez vezetett. Az egybeesések elég alapot szolgáltattak ahhoz, hogy a nyomozók házkutatást tartsanak a nagykátai lakosnál. Ennek során előkerült 3634 hamis tabletta, és több mint ezer postai könyvelt küldemény feladóvénye. A papírok három hónap alatt lebonyolított, összesen 12 millió forintos forgalomról tanúskodnak.
A nyomozók a bizonyítékok alapján, a bűncselekmény elkövetéséből származó 5 millió 750 ezer forintot zárolták a gyanúsított számláin. A vagyonelkobzás mellett 3 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az elkövető.
Gyógyszerhamísítás és illegális gyógyszerfogalmazás különösen veszélyes tevékenység, hiszen a hamisítványok az adott hatóanyagot akár egyáltalán nem, akár nyomokban, akár többszörös mennyiségben is tartalmazhatják. Az azonban csak az egyik esetleges kellemetlen következménye a hamis készítmény fogyasztásának, hogy hatástalan, azonban a készítményben található ismeretlen eredetű összetevők súlyos egészségkárosító hatással is bírhatnak. Hamis Viagrákban már több esetben találtak egészségre különösen veszélyes anyagokat, például brómot, ónt, útfestéshez használt festéket, amfetamint, illetve véralvadásgátlót. A pórul járt páciensek viszont csak ritkán fordulnak hatósághoz, illetve hozzák nyilvánosságra esetüket, hiszen sem egészségügyi problémájukra, sem saját elővigyázatlanságukra, hogy bizonytalan eredetű készítmény fogyasztottak, nem kívánják felhívni a figyelmet.
A hamis készítményeket kínálókkal szembeni hatósági fellépés erősítése mellett elengedhetetlen fontosságú, hogy mindenkiben tudatosuljon: gyógyszert csak hivatalos forrásból szerezzen be, és ne dőljön be a kéretlen levelekben és interneten kínált, bizonytalan eredetű ajánlatoknak. Ezek legtöbbször az egészségre fokozottan veszélyes termékek lehetnek!
A lakossági felvilágosítás célját szolgálja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás ellen létrehozott honlapja is, a www.hamisgyogyszer.hu, amely egyrészt elrettentő példák sokaságával mutatja be a hamis gyógyszerek elterjedtségét a világban és azok veszélyeit, valamint tájékoztatást is nyújt, hogyan kerüljük el a hamis készítményeket.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél