Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. május 02.
Hamis vércukorszintmérő tesztcsíkok kerültek elő Indiában - HENT hírlevél

Az eredeti gyártó Johnson & Johnson szerint hamis vércukorszintmérő tesztcsíkokat találtak Indiában. A hamisítványok életveszélyesek lehetnek a cukorbetegek számára, akik a pontatlan mérés esetén nem tudják megfelelően adagolni a létfontosságú inzulint.

OneTouch Ultra típusú vércukorszintmérő termékéből fedezett fel hamisítványokat Indiában a Johnson & Johnson. A cég szerint a hamis tesztcsíkok bár hasonlítanak az eredeti, cukorbetegek által használt termékre, mutatnak néhány egyértelmű eltérést, amelyek segítenek az azonosításban. Például a cég logója az eredetivel ellentétben a hamisítványok esetében csak a csomagoláson van feltüntetve, magán a mérésre szolgáló tesztcsíkon nem. A Wall Street Jourrnal beszámolója szerint a Johnson & Johnson szakértői úgy vélik, a hamisítványok Kínában készülhettek, de piacra kerülésük előtt már Indiában került rájuk a megtévesztő csomagolás.
Az indiai rendőrség legutóbb február folyamán intézkedett hamis tesztcsíkok ügyében. Akkor három személyt vettek őrizetbe a hamisítványok terjesztésének gyanújával.
Az eredeti gyártó bízik benne, hogy a hamisítványok piaci aránya nem túl magas, ezek ugyanis komoly veszélyt jelentenek a cukorbetegek számára. A tesztcsíkok a vér aktuális vércukorszintje alapján segítik a létfontosságú inzulin megfelelő adagolását, a hamisítványok azonban nem mérnek pontosan, így az inzulin adagolása sem a megfelelő mértékben történik. A nem megfelelő inzulin bevitel azonban a diabéteszes betegek esetében életveszélyes lehet.
A Johnson & Johnson óta 2006 óta fordít kiemelt figyelmet a OneTouch Ultra hamisítására, amikor is egy Kínától az Egyesült Államokig nyúló hamisító hálózatot derített fel hatósági közreműködéssel. Akkor több ezer csomag hamisítványt foglaltak le az amerikai piacon. Az azóta eltelt években Egyiptomban és Pakisztánban is találtak hamisítványokat.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél