Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. november 22.
Húszmillió dolláros büntetés jöhet gyógyszerhamisításért - HENT hírlevél

Az Egyesült Államokban olyan törvényjavaslat formálódik, ami drámaian megemelné a gyógyszerhamisításért kiszabható büntetési tételeket. Akár húszmillió dolláros bírság és 20 év szabadságvesztés is várhat az elkövetőkre.

A javaslatot demokrata és republikánus szenátorok közösen jegyzik. A törvényhozás elé Patrick Leahy, Chuck Grassley, Michael Bennet és Richard Blumenthal terjesztették, kiegészülve a képviselőház tagjaival, Patrick Meehannel és Linda Sanchezzel. Az előterjesztés értelmében a nem visszaesőként elkövetett gyógyszerhamisításért legfeljebb 20 év szabadságvesztést is ki lehetne szabni, négymillió dolláros pénzbüntetés mellett. A visszaeső magánszemélyek esetében a pénzbírság felső határa nyolcmillió dollárra emelkedne. Az illegális kereskedelemben résztvevő intézmények az első esetben akár tíz-, visszaesőként pedig húszmillió dolláros bírsággal is számolhatnak.
A törvényjavaslat kidolgozói szerint az új jogszabály Victoria Espinel, Szellemi Tulajdon Jogérvényesítési Koordinátor (Intellectual Property Enforcement Coordinator, IPEC) és az Obama-kormány mellett működő Gyógyszerhamisítás-elleni Ügynökség-közi Munkacsoport javaslataira válaszul született – áll a Securing Pharma cikkében.
- Bár jelenleg is tilos hamis gyógyszereket államok közötti kereskedelemben forgalmazni, az ezért kiszabható tétel megegyezik a többi árucikk, például ruházati vagy elektronikai cikkek esetén alkalmazott szankciókkal – fogalmazott Leahy szenátor, a Szenátus Igazságügyi Bizottságának elnöke.
– Ez a törvényjavaslat olyan szintre emeli a büntetéseket, amelyek megfelelnek a jogsértés súlyosságának. A járványszerű probléma megfékezésében mindkét párt részt vesz – tette hozzá.
A javaslatot örömmel fogadta a gyógyszeripar. John Castellani, az Amerikai Gyógyszeripari Kutatók és Gyártók érdekképviseleti szervezet vezetője szerint hamisítás esetén jelenleg kiszabható szabadságvesztés jellemzően három év, de úgy véli, a húsz éves börtönbüntetés jobban illik egy ilyen, potenciálisan halált okozó bűncselekményhez.

HENT hírlevél


2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél