Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. szeptember 23.
Időben feltöltik a patikák készleteit - Niczky Emőke - Magyar Hírlap 2011. szeptember 23.

Számos orvosságért kevesebbet kell fizetni október 1-jétől, de lesznek drágábbak, amelyeket az eddiginél olcsóbb készítményekkel lehet majd helyettesíteni. A gyógyszerészi kamara kezdeményezésére több gyártó és nagykereskedő előbbre ütemezi a szállítást, hogy a patikák időben feltölthessék készleteiket. A köztestület azonban további csatlakozókat vár a zökkenőmentes átállás érdekében, hogy el lehessen kerülni az ilyenkor szokásos átmeneti gyógyszerhiányt.

Ez a kisebb forgalmú patikáknak lényeges a viszonylag ritkán forgalmazott orvosságok esetében. Számítások szerint a mostani árcsökkentéssel legalább húszmilliárd forint takarítható meg a gyógyszerkasszának.

Időben feltöltik a patikák készleteit

Nemcsak a saját, de az állam pénztárcáját Is kíméli az a beteg, aki az azonos hatóanyagú orvosságok közül az olcsóbbat választja

Ha minden az eddigi ütemben halad, valószínűleg nem lesz átmeneti készlethiány a patikákban az olcsóbbá váló gyógyszerekből.

Az új jogszabályoknak és a gyártók közötti sikeres árversenynek köszönhetően október 1-jétől számos orvossághoz az eddiginél olcsóbban juthatnak hozzá a betegek. Mint lapunk elsőként megírta, a gyógyszerészek köztestülete nemrég azt kérte a gyártók és a nagykereskedők szövetségeitől, hogy az olcsóbbá váló készítmények beszerzését már szeptember utolsó napjaiban a csökkentett áron biztosítsák a patikáknak. Ezzel el lehet kerülni az ilyenkor szokásos átmeneti gyógyszerhiányt, és így nem szenved zavart a betegellátás sem. Időközben – derül ki Hankó Zoltán köztestületi alelnök szavaiból – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a minisztérium is támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Lapzártánkig több mint tíz, jelentős forgalmi részaránnyal rendelkező gyártó jelezte a Magyar Gyógyszerészi Kamarának, hogy már a napokban hajlandó az új árat érvényesíteni, így a patikák időben feltölthetik készleteiket. Ezek a cégek számos olyan készítményt gyártanak, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapos betegellátásban, emellett pedig az árcsökkentésben is érintettek. A kamara azonban további csatlakozókra számít azért, hogy minden olcsóbbá váló gyógyszer esetében zökkenőmentes legyen az átállás. Ez különösen a kisebb gyógyszertáraknak lényeges a viszonylag ritkán forgalmazott orvosságok kapcsán – mondta az alelnök.

A mostani árcsökkentéssel éves szinten legalább húszmilliárd forintot lehet megtakarítani a gyógyszerkasszának. Ha a betegek az azonos hatóanyagú, biztonsággal beszerezhető és olcsóbb készítményt részesítik előnyben a palettáról, akkor egyrészt a saját pénztárcájukat, másrészt hosszabb távon a közkasszát is kímélhetik. Az így megtakarított közpénzből Hankó szerint biztosítható lesz, hogy más, fontos gyógyszerekhez változatlan támogatással juthassanak az emberek.

Tegnap óta egyébként megtalálható az OEP honlapján az árváltozásban érintett orvosságok végleges listája. Ebből mindenki megtudhatja, hogy október 1-jétől mennyit kell fizetnie, és hogy a készítmény továbbra is beszerezhető-e a közgyógyellátás terhére.

----------------------------------------------------------------------

Érdekli a rezidenseket az ösztöndíj

Bő egy hét alatt már negyvenhatan jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által ismét meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra. Az első körben – augusztus 22-ig – 600 helyre 124-en jelentkeztek, közülük 112-en nyertek a pályázaton. A közelmúltban kibővült program keretében a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítása után annak időtartamával megegyező ideig teljes munkaidőben vagy annak kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott szolgáltatónál. A képzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan maradt. (MTI)

A cikk a magyarhirlap.hu oldalon olvasható!

Niczky Emőke

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél