Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. november 09.
Információk az Erzsébet-utalvány patikai elfogadásával kapcsolatban – mgyk.hu

Tájékoztatás a Magyar Gyógyszerészi Kamara Tagjainak

Információk az Erzsébet-utalvány patikai elfogadásával kapcsolatban – mgyk.hu

Tisztelt Kollegina / Kolléga !

Az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos egymástól különböző értelmezések és gyakorlat miatt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviseletében megkerestük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Erzsébet-utalvánnyal foglalkozó hivatalát. Az egyeztetések alapján, az alábbiakról tájékoztatjuk Önt !

 1. Az Országgyűlés által 2012. július 9-én elfogadott, „Az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról” szóló jogszabály értelmében 2012. augusztus 1-től a települési önkormányzatok rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő összegben folyósított rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában fizetnek ki.
 2. Ezzel egy időben Magyarország Országgyűlése elfogadta „A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény” módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint a települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, 5800 forint értékben természetbeni támogatást nyújt fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában.
 3. Az Országgyűlés döntése értelmében az Erzsébet-utalvány már nem csak béren kívüli, hanem szociális juttatásként (zöld színű) is adható.
 4. A gyógyszertári vállalkozások a zöld színű Erzsébet utalványt, mint készpénz helyettesítő eszközt  az alábbi feltételekkel fogadhatják el:
  • A gyógyszertárak a „gyógyszertárakban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló 2/2008. (I.8) EüM rendelet 4. §-ban meghatározottak szerint az alábbi termékköröket értékesíthetik:
   • csecsemő- és gyermektápláláshoz szükséges eszközök, csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek, bébiételek
   • palackozott ivóvíz
   • gyógyvizek
   • gyógynövényteák
   • az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV.26) ESZCSM rendelet hatálya alá tartozó termékek
   • anyatej-helyettesítő, anyatej-kiegészítő tápszerek, valamint a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről szóló  24 / 2003. (V.9.) ESZCSM rendelet 2j. § (2) bekezdés c) pontja szerinti tápszerek
   • vitamin és ásványi anyag tartalmú, valamint felsőlégúti tünetek esetén ajánlott gyógycukorka
   • magas vitamintartalmú zöldségek- és gyümölcslevek.
  • Az Erzsébet-utalvány elfogadása során alkalmazandó díjtételek:
   • Gyógyszertárak esetén: 3% + áfa, de legalább 1500 Ft + áfa összesítő oldalanként
   • 5000 fő alatti településen működő gyógyszertári mikro vállalkozások (foglalkoztatottak száma 10 fő vagy ennél kevesebb, az éves árbevétel 500 millió forint alatti) és non-profit vállalkozások esetén 2% + áfa, de legalább 1500 Ft + áfa összesítő oldalanként


Az Erzsébet-utalvány elfogadására kötendő szerződések esetén a fentieket kérem figyelembe venni, illetőleg a korábban kötött szerződések fentiek szerinti korrekciója indokolt.

 

Budapest, 2012. november 9.

Dr. Sándor Csaba
alelnök

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél