Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 11.
Ingyen sem kell a vakcina

Hiába adják ingyen, szinte senkinek sem kell a tavalyról megmaradt, hazai gyártású újinfluenza elleni vakcina. Ha továbbra sem lesz rá igény, akkor meg kell majd semmisíteni a több mint egymilliárd forintot érő állami készletet. Gyorsan fogynak viszont a jelképes összegért kínált gyógyszerek, infúziós szerelékek, injekciós tűk és szájmaszkok.

Noha ingyen elvihető, alig van igény a 2009/2010-es influenzaszezon után megmaradt H1N1 elleni állami oltóanyagkészletre. Eddig kevés fogyott belőle, csak a Magyar Vöröskereszt kért jelentősebb mennyiséget, ezer darabot. Ez is elenyésző azonban ahhoz képest, hogy az állami raktárakban 800 ezer adag Fluval P elnevezésű oltóanyag található, s további körülbelül 300 ezer ampulla van a háziorvosoknál.

Ismeretes: nemrégiben jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkársága, hogy a megmaradt állami vakcinakészletet felszabadítja, s ingyen hozzáférhetővé teszi.

Az oltóanyag eredetileg meghatározott szavatossági ideje már lejárt, de a gyártó kérésére azt meghosszabbította az országos Gyógyszerészeti Intézet. Ha viszont az ingyenes akcióval sem talál gazdára az oltóanyag, akkor meg kell majd semmisíteni.

Tsmert: a "H1N1-pánik idején" az előző kormány döntése értelmében a magyar állam négymillió adag, ingyenesen beadható oltóanyagot vásárolt az Omninvest Kft.-től, nagyjából 1100 forintos áron, s további - igénytől függően - maximum kétmillió adag előállítását kötötte le a patikák, illetve az oltópontok számára. A vakcina körül több botrány is kirobbant.

Kritika érte egyebek mellett a beszerzést: egyrészt azért, mert egyesek úgy ítélték meg, hogy indokolatlan volt ekkora mennyiség megvásárlása. Erre korábban Székely Tamás volt szocialista egészségügyi miniszter úgy reagált a Magyar Nemzetnek, hogy nem érezte túlzónak a megrendelést, hiszen előzetesen nagyon nehéz volt felmérni a lehetséges igényeket.

Gyorsan fogy viszont a többek között különféle gyógyszerekből, injekciós tűkből, infúziós szerelékekből, szájmaszkokból, vizsgálókesztyűkből álló állami készlet, amelyet jelképes összegért ajánlott fel a kórházaknak az egészségügyi államtitkárság - tájékoztatta lapunkat a sajtóosztály. vannak olyan tételek, amelyekből már a teljes mennyiség elfogyott, egyes esetekben ez több százezer darabot jelent.

Arról egyébként folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet internetes oldalán, hogy miből mennyit lehet még igényelni. Az egészségügyi államtitkárság közölte azt is: sajnálatos módon voltak olyan kórházak, amelyek a teljes rendelkezésre álló készletet meg akarták venni, ami egyértelműen azt bizonyította, hogy az nem az aktuális influenzajárványhoz szükséges mennyiséget fedte volna le, hanem az igen kedvező ár és a lejárat relatív hosszúsága miatt az általános kórházi igényeket elégítette volna ki. Ezekben az esetekben korlátoztuk a kiadható darabszámot, hogy több kórház juthasson hozzá ezekhez a termékekhez - tették hozzá. A nagyobb értékű eszközök közül nagyfrekvenciás lélegeztetőgépet eddig kettő kórház igényelt, míg hagyományos lélegeztetőgépet egy fekvőbeteg-ellátó kért.

12 INFLUENZÁS HALÁLESET. Folytatódott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számának emelkedése a múlt héten.

Körülbelül 57 ezren keresték fel háziorvosukat ilyen tünetekkel - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ adataiból. 2011. január 31. és február 6. között másfélszer több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint egy héttel korábban. Az orvoshoz fordulás gyakorisága Győr-Moson-Sopron, Tolna, Fejér és Vas megyében volt a legmagasabb, míg Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, valamint Csongrád megyében a legalacsonyabb. Influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 311 beteget kellett kórházban ápolni, ez másfélszer több az egy héttel korábbinál. Intenzív ellátásban 65-en részesültek, gépi lélegeztetésre pedig 48-an szorultak. A jelenlegi szezonban 2011. február 6-ig összesen tizenkét, influenzával összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ Közülük kilencnél az influenza A (H1N1) 2009 vírust, három betegnél pedig az influenza B vírust igazolták a vizsgálatok. Az elhunytak közül egy beteg öt éven aluli volt, hatan a 35-59, öten pedig a 60 éven felüli korosztályhoz tartoztak. Nyolc felnőtt egy vagy több krónikus betegsége miatt az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett volt, védőoltásban azonban nem részesült.

Három elhunyt esetében a vizsgálatok még nem zárultak le.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél