Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. március 14.
Kanadai kereskedőket is vizsgálnak a hamis rákgyógyszerek ügyében - hamisitasellen.hu

Brit, svájci, dán értékesítők után most kanadai kereskedők neve is felmerült abban az ügyben, amelynek során az Egyesült Államokban felbukkant hamis rákgyógyszerek eredetét vizsgálják. A készítmények vélhetően Törökországból származnak, és egyiptomi közvetítőn keresztül jutottak Európába.

Egyre szerteágazóbbnak tűnik az a terjesztési hálózat, amely az Egyesült Államokban felbukkant hamis Avastin gyógyszerek mögött áll. A rákos megbetegedések kezelésére javallott készítmények hamis verzióinak felbukkanása kapcsán február közepén jelent meg figyelmeztetés. Az eredeti gyártó Genentech anyacége, a Roche hívta fel rá a figyelmet, hogy a hamis készítmények amerikai egészségügyi szervek készleteibe is bekerültek. Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) több klinikának küldött közvetlen figyelmeztetést, hogy ellenőrizzék készleteiket.
 
A hamisítványok ügyében vizsgálat indult. Az elsődleges hírek szerint a potenciálisan veszélyes készítmények svájci, dán és brit nagykereskedők készletein haladtak át, mielőtt az Egyesült Államokba kerültek volna. A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) vizsgálata szerint Nagy-Britanniába a River East Supplies importálta, amely viszont a dán CareMed nagykereskedőtől szerezte be a terméket. A dán céghez a svájci Hadicon szállította a hamis Avastin készítményeket, amely egyiptomi közvetítőn keresztül Törökországból importálta a terméket.
 
A legfrissebb hírek szerint az amerikai illetékesek most kanadai gyógyszerterjesztők után is vizsgálódnak, feltételezik ugyanis, hogy ezek készletein is áthaladtak a hamisítványok, mielőtt az amerikai orvosokhoz kerültek. A The Globe and Mail híradása szerint két, egymással rokonságban álló kanadai kereskedőt kérdeztek ki az ügyben. Egyikük Winnipeg térségében él, a másik viszont Barbadosról irányítja üzletét. A barbadosi kereskedő elismerte, hogy a brit River East Supplies-től importált Avastin gyógyszereket, amelyeket amerikai orvosoknak szállított, hangsúlyozta viszont, hogy arról nem volt tudomása, hogy a készítmények veszélyesek lehetnek. A The Wall Street Journal értesülései szerint a hatóságok is úgy vélik, hogy a Barbadosról működő kereskedő tudtán kívül került kapcsolatba a hamisítványokkal.
 
A másik üzletember, aki winnipegi székhellyel a CanadaDrugs.com online patikát működteti, nem kommentálta az esetet. Az online gyógyszertár munkatársa azonban újságírói kérdésre jelezte, a portál nem értékesít Avastin készítményeket, így nem hiszi, hogy közük lenne az esethez. A kaliforniai ügyészség ennek ellenére beidézte kihallgatásra az érintettet, valamint kaliforniai orvosokat és egy tucatnyi más beszállítót, hogy ellátási láncuk rendszerét és kereskedelmi kapcsolataikat pontosabban feltárják.
 
A Roche szakértői által végzett laborvizsgálatok kimutatták, hogy a hamis Avastin injekciók nem tartalmaznak aktív hatóanyagot, ellenben sót, keményítőt és különböző vegyianyagokat, köztük citrát, izopropanol, aceton és ftalát származékokat igen.
 
HENT hírlevél
 
A cikk a hamisitasellen.hu oldalon olvasható!


2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél