Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. július 02.
Keseredő pirulák - Palágyi Edit írása a 2012. június 29-i számban - Szabad Föld

Részlet a megjelent írásból:

Forró a helyzet gyógyszerfronton. Jövőre tovább zsugorodik a gyógyszerkassza, s ezt a krónikus betegek is megsínylik. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete már tiltakozott, a patikusok gondjai is sokasodnak.

Félő, hogy bizonyos gyógyszerkészítmények eltűnhetnek a patikákból, erre figyelmeztettek az innovatív gyógyszergyártók. A megszorítások jegyében, a tervek szerint újabb befizetési kötelezettség terheli majd a hat éve vagy régebben forgalomban lévő, ezer forintnál drágább, versenytárs nélküli szereket. Ezek után ugyanis a tb-támogatás 10 százalékát vissza kell fizetnie a gyártónak.

A minisztérium közleménye szerint olyan megoldást kerestek, amely nem emeli a lakosság gyógyszerkiadásait. Az úgynevezett spanyol modell hazai bevezetésétől az illetékesek több milliárd forint megtakarítást várnak. Sokan találgatják, mit hoz a kényszerű takarékosság. – Egyelőre nem kényszerültünk rá, hogy csökkentsük a választékot.

Reméljük, hogy a gyártók megtalálják a megoldást és nem vonulnak ki a piacról. Káros volna, ha kitörne a pánik, mivel egyes krónikus betegeknek attól kellene tartaniuk, hogy nem jutnak hozzá a szükséges gyógyszereikhez – tudtuk meg dr. Németh-Krisztin Kornéliától, a verpeléti Szent Rókus patika vezetőjétől, a Heves Megyei Gyógyszerész Kamara elnökétől. Mint mondja, már a patikusok is érzik a változást: mivel csökkennek a fogyasztói árak és egyre több a helyettesítő gyógyszer, így jóval nehezebb gazdálkodniuk. A betegek mind inkább rákényszerülnek, hogy az olcsóbb gyógyszereket válasszák. Akad, aki lemond az 5 ezer forintos vérnyomáscsökkentőjéről, s beéri a 800 forintos referenciaszerrel, ámde a váltás sokszor mellékhatásokkal jár.

Megesik az is, hogy a tíz receptből csak hármat váltanak ki, mondván, most ennyire jut pénzük. Nem ritka, hogy akik a közgyógyellátásra kapják a gyógyszereiket, megkérik a patikát, hitelezze meg nekik a medicinák árát, míg a keretüket újra fel nem töltik.

 

Palágyi Edit
Szabad Föld
 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél