Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. október 18.
Kompenzáció nélkül bajba kerülhetnek a patikák - Dr. Hankó Zoltán a Napi Gazdaság konferenciáján tartott előadást - Leszák Tamás - Napi Gazdaság

A gyógyszerkassza Széll Kálmán tervben megfogalmazott 83 milliárd forintos szűkítése miatt kieső árrésbevételek kompenzációja nélkül nem biztos a gyógyszertári ágazat túlélése − hangsúlyozta lapunk konferenciáján Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke.

A gyógyszerkassza Széll Kálmán tervben megfogalmazott 83 milliárd forintos szűkítése miatt kieső árrésbevételek kompenzációja nélkül nem biztos a gyógyszertári ágazat túlélése − hangsúlyozta lapunk konferenciáján Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke. A kamara szerint 350 gyógyszertárat működtető 286 gazdasági társaság saját tőkéje került a negatív tartományba tavaly, a negatív tőke összértéke nyolcmilliárd forintot tesz ki. A társaságok két egymást követő évben nem működhetnek negatív saját tőkével, ezért számos vállalkozás helyzete válhat idén bizonytalanná − tette hozzá az alelnök. A gyógyszertárak kintlévőségei 2006 és 2010 között 42 milliárd forintról 70-75 milliárdra emelkedtek, a lejárt tartozások a két jelzett év között 3,2 milliárdról 19 milliárdra nőttek. A patikák tavaly összesen 89 milliárd forint árrés jellegű bevételt realizáltak, ebből 52 milliárdot tettek ki a közfinanszírozású gyógyszerek utáni árrésbevételek (évek óta változatlanul).

A Széll Kálmán tervben rögzített megtakarítási tervek komoly forráskiesést jelentenek a gyógyszertáraknak, a vállalkozások helyzetét pedig tovább rontja majd a gyártók és nagykereskedők jövedelmi pozícióinak romlása − a patikák negyede már tavaly is veszteséges volt a mérlegadatok alapján. A veszteséges vállalkozások összes negatív eredménye 6,7 milliárd forint volt 2010-ben. A kamara a helyzet megoldása érdekében javasolja többek között a generikus gyógyszerek forgalmának ösztönzését, a degresszív, vényhez kötődő szolgáltatási díj bevezetését, illetve a 850 forintos fix árréshatár emelését.

A modellkorrekció célkitűzései jók voltak, a Semmelweis terv kapcsán beépülő részek is vállalhatók, ám az eladósodás és a körbetartozás miatt a Széll Kálmán terv brutális forráscsökkenése azt a kérdést veti fel, hogy ki és milyen eszközökkel marad életben a gyógyszertári piacon − fogalmazott Hankó Zoltán.

Leszák Tamás
Napi Gazdaság

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél