Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. szeptember 17.
KÖN: telt ház volt a patikusoknál - muemlekem.hu

A muemlekem.hu oldal képes összeállítása itt elérhető!

Most második alkalommal nyitottuk meg a Kulturális Örökség Napjain a Magyar Gyógyszerészi Kamara Dózsa György úti székházát a nagyközönség előtt. Eredetileg úgy terveztük, hogy a kolléganőmmel óránként vezetjük körbe a csoportokat, de olyan sokan jöttek, hogy húsz perces időközönként váltották egymást, vagyis egyszerre két csoport is volt a székházban. Fárasztó volt, ugyanakkor nagyon jól esett az érdeklődés az épület, illetve a hivatásunk iránt” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos ügyviteli vezetője.

A székházat, amelynek a homlokzata nemigen tűnik ki a Dózsa György úti házsorból, tavaly nyitották meg először a Kulturális Örökség Napjai alkalmából. A részben a szecesszió, részben az art deco stílusában fogant épület legdíszesebb része az egykori télikert, a hatalmas, domború ólomüveg-ablakfelületével. Ebben a helyiségben, ahogyan a ma tárgyalóként használt szobában is, az Orvostörténeti Múzeumtól bérelt múlt századfordulós patikaberendezés látható. Tavaly, mint új helyszínt, felkereste a székházat Kertész Margit, a KÖN akkori szervezője is, aki a hajdani cselédkonyhát is bemutatásra érdemesnek javasolta.

A szakembernek igaza volt, hiszen nagyon tetszett ez a kis helyiség is a látogatóknak” - tette hozzá Horváth-Sziklai Attila. „A hétvégén egyébként nem csak a vendégeink ismeretei bővültek a székházról, illetve a magyar gyógyszerészet történetéről, de mi is tanultunk. Az egyik hölgy világosított fel minket arról, hogy a szalonban uránüvegből készült lámpa található. Nyilván mérhető volna a sugárzása is, azonban az egészségre természetesen nem ártalmas.


2012.09.17

forrás: muemlekem.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél