Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. július 21.
Konzultáció - Hankó Zoltán: a gyógyszerészi kamara 12 pontjának teljesítése jól áll - mti.hu

Budapest, 2012. július 21., szombat (MTI) - Időarányosan kifejezetten jól áll a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) két évvel ezelőtt megfogalmazott 12 pontjának teljesítése - mondta a szervezet elnöke szombaton Budapesten újságírók előtt, azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélést egy zuglói patikában.

    Hankó Zoltán elmondta: a kormányfővel az elmúlt évek történéseit, a jelen gondjait és az elkövetkező időszak feladatait beszéltek át, továbbá áttekintették az MGYK által 2010-ben "Mit kíván a magyar gyógyszerész?" címmel megfogalmazott 12 pont sorsát, amelyben többek között a megelőző időszak "liberalizációs kártevésének" leállítását és a szakmának a rendbetételét kérték.
    A 12 pontnyi kérés közül mostanáig megtörtént a patikaliberalizáció leállítása, visszaállították a kötelező kamarai tagságot és a gyógyszerészi kompetenciák rendezésében is igen jelentős előrelépések történtek. Ezen felül várhatóan szeptemberben megjelenik, és hatályba is lép az a rendelet, amely a gyógyszerészi szakképzési rendszert is rendezi - fejtette ki Hankó Zoltán.
    Hankó Zoltán megjegyezte: az, hogy a szakma kéréseinek teljesítése ilyen "jól áll", nemcsak a kormányfőnek, hanem az egészségügyért felelős államtitkárságnak és a velük kialakult jó kapcsolatnak is köszönhető. 
    Ugyanakkor hozzátette: nem mindegyik pontnak értek még a végére, ráadásul az ágazat továbbra is nagyon nehéz helyzetben van, ezért lesz még miről tárgyalni az elkövetkező időszakban.
    Ha a gyógyszertárat tulajdonosként is gyógyszerész irányítja, akkor a patikákban a hivatás, vagyis a beteg szempontjai lesznek az elsők - jelentette ki Hankó Zoltán.
    A kormányfő és a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségének szombati megbeszélésén részt vett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.
    (FOTÓ)

bkdi \ bpt

MTI 2012. július 21., szombat 12:52

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél