Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. szeptember 01.
Kormány: Végveszélybe kerülhet az egészségügy - A mostani 165 kórház helyett 100 is elég, szükséges az erőforrás-koncentráció. - N.T.E. - Világgazdaság

Nem a tulajdonlás a legégetőbb gond, hanem a gyógyítás fenntartása – mondta el Szócska Miklós államtitkár egy konferencián.

INTEGRÁCIÓ. Akkora a baj az egészségügyben, hogy ha nem fognak hozzá egy ésszerű program megvalósításához, végveszélybe kerül az intézményrendszer működése – jelentette ki az Önkormányzati Egészségügyi Napok tegnapi konferenciáján Szócska Miklós. Az ágazatért felelős államtitkár szerint a kormány döntött már arról, hogy a fekvőbeteg-ellátás állami feladat lesz, ám a városiakról nincs döntés. Arról is döntött, hogy az ágazati stratégiák mentén alakulnak át a nemzetgazdasági ágak, az egészségügy a Semmelweis-terv szerint.

Nem a tulajdonlás a legégetőbb gond, hanem a gyógyítás fenntartása, ezért már folynak a tárgyalások arról, hogyan kell koncentrálni az erőforrásokat, köztük a humánerőforrásokat, integrálni az intézményeket. Sor kerül a funkcióváltásra a kórházi szektorban, egy húszas listán egyelőre 17 kórház sorsát vizsgálják, közülük öt vezetőivel tárgyalt az államtitkárság; négyben már vállalták, hogy nappali kórházi, egynapos ellátást, korszerű szociális ellátást végeznek majd.

A konferencián részt vevő Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a jelenlegi 165 kórház helyett 100-110 képes magas színvonalon ellátni akkor a betegeket, ha szükségletalapú intézményrendszert építenek ki, s azt finanszírozza majd a biztosító. A kórházszövetség elnöke is támogatja a funkcióváltást, mert ebből a forrásból a mostani struktúra nem tartható fenn, év végére elérheti a kórházi adósságállomány a 60 milliárd forintot – mondta Rácz Jenő.

Az államtitkár egyelőre nem ismertette a legutóbbi adósságfelmérés összegzését, de mint mondta: az önkormányzati szektor 1247 milliárd forintos eladósodásából tavaly mindössze 18,5 milliárddal volt adós az egészségügy, így nem az a kérdés, hogy állami tulajdonba kerüljenek-e a kórházak, hanem az önkormányzati rendszert kell rendbe tenni.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél