Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 08.
Kövér László segítségét kérik a kamarák - Niczky Emőke - magyarhirlap.hu

Kövér László házelnökhöz fordult a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége a gazdasági kamarákról szóló törvény tavaly decemberi módosítása miatt.

Eszerint a törvény hatálya alá tartozó egyéni és társas vállalkozásoknak – így például a háziorvosoknak, építészeknek, mérnököknek – kivétel nélkül regisztrálniuk kell a kereskedelmi és iparkamaránál.

A módosítás elvileg azt célozza, hogy a cégbíróságnál nyilvántartott vállalkozások közös regiszterbe kerüljenek. Ezt azonban vitatja a szövetséghez tartozó kilenc köztestület, mert – mint azt a házelnöknek címzett levelükben is írták – az érintettek most is csak azzal a feltétellel végezhetik a munkájukat, ha rendelkeznek a saját szakmájuk szerinti kamarai tagsággal, tehát közhiteles nyilvántartásban szerepelnek.

A szövetségnek más gondja is van a módosítással. Balogh Zoltán soros elnök a tegnapi tájékoztatón közölte, a változásról nem mondhatták el véleményüket, az intézkedés ráadásul előre vetíti a kettős kamarai tagság képét. A regisztráció – amelyet évente kell ismételni – ötezer forintba kerül. Az összeg Balogh szerint sokaknak, így például az otthoni szakápolásban dolgozóknak gondot jelent. Éger István orvoskamarai elnök elvi kifogást emelt. „Sem iparosok, sem kereskedők nem vagyunk, nem szolgáltatunk, hanem szolgálunk” – közölte. A helyzetet tovább nehezíti – folytatta Hankó Zoltán, a gyógyszerészek köztestületének elnöke –, hogy a helyi adókról szóló törvényből kikerült a szociális és egészségügyi intézmények építményadójára vonatkozó mentesség, amely így a patikákat is sújtja.

A szövetség soron kívüli módosítást javasol, hogy a nyilvántartási kötelezettség ne terjedjen ki a szakmai kamarai tagsággal már rendelkező cégekre, és ebben kérik Kövér László segítségét. Sürget az idő, mert a regisztrációnak a hónap végéig eleget kell tenni, a díj pedig adók módjára végrehajthatóvá válik. Ugyanakkor – írták levelükben – sok vállalkozás nincs tudatában a regisztrációs kötelezettségnek.

Niczky Emőke

Magyar Hírlap

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél