Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. január 11.
Közlemény a Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetségével folytatott megbeszélésről - mgyk.hu

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (a továbbiakban: Kamara) kezdeményezésére 2012. január 10-én délután a Kamara hivatalában megbeszélésre került sor a Kamara és a Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetsége (továbbiakban: Szövetség) vezetői között. A Kamara delegációját dr. Hankó Zoltán elnök, a Szövetségét Szigeti Tamás elnök távollétében Újlaki Ferenc vezette. A megbeszélésen meghívottként részt vett dr. Csapó Anna a NEFMI Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Főosztály képviselője is.

Mivel a 2012. január 1-jén elindult generikus gyógyszerek kiadását ösztönző rendszer a gyógyszertárak számára az ösztönző folyósítását a juttatással elismerhető gyógyszereket tartalmazó vények expediálási arányának függvényében teszi lehetővé, indokolt, hogy a gyógyszertárak az expediálási arányt a tárgyidőszakon belül a patikai programban nyomon követhessék. A Kamara kérését a Szövetség indokoltnak tartja és a Szövetség tagvállalatai mindent megtesznek azért, hogy a lehető legrövidebb időn belül az ehhez szükséges fejlesztéseket elvégezzék. A Kamara és a Szövetség tagvállalatai soron kívül közös levélben fordulnak az OEP illetékeseihez, melyben kérik az azonos adattartalmú rendszerfejlesztések szempontjából elengedhetetlen egységes jogértelmezést. A Kamara és a Szövetség tagvállalatai egyetértenek abban is, hogy a gyógyszerészt az expediálás során segítheti az ösztönző szempontjából szóba jöhető gyógyszerkészítmények felajánlása az informatikai rendszer közreműködésével, így a rendszergazdák rendszerfejlesztő tevékenysége erre is kiterjed.

A Kamara és a Szövetség tagvállalatai egyetértenek abban is, hogy a 2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelettel módosított 44/2004. (IV.28.) ESzCsM rendeletben a helyettesítés elutasításának eseteire előírt, a kiváltott gyógyszer napi terápiás egységével megegyező mennyiségű, ki nem váltott referencia gyógyszer térítési díjára vonatkozó „dokumentált tájékoztatási kötelezettség”-nek a gyógyszertárak az informatikai rendszer módosításával tudnak eleget tenni. A rendszergazdák az ehhez szükséges fejlesztéseket a jogszabályban előírt határidőn belül, február 1-ig elvégzik.

 

A Kamara vezetői ezúton is köszönik a Szövetség vezetőinek és a Szövetség tagvállalatainak a konstruktív együttműködést.

 

Budapest, 20122. január 10.

 

Újlaki Ferenc
Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetsége

 

dr. Hankó Zoltán
Magyar Gyógyszerészi Kamara

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél