Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. március 01.
Ma zárul a Semmelweis Tervről szóló országjáró körút - NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság (Közlemény)

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Egészségügyért Felelős Államtitkárság

 

Közlemény

 

Ma zárul a Semmelweis Tervről szóló országjáró körút

Véget ér Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Semmelweis Tervet bemutató országjáró körútja, melynek utolsó állomása Budapest.

A január 20-án kezdődött országjáró körút során az államtitkár összesen 19 helyszínen csaknem minden fenntartóval és intézményvezetővel személyesen találkozott, hogy együtt beszéljék meg a Semmelweis Terv egyes részeit. A szakmai egyeztetésekre minden esetben meghívta az adott megye kormánymegbízottját, a megyei kormányhivatalok főigazgatóit, valamennyi kórház igazgatóját és fenntartóját, az országgyűlési képviselőket, a járóbeteg-ellátó intézmények vezetőit, valamint a területi OEP és ÁNTSZ vezetőit.

A találkozókon Szócska Miklós rámutatott, hogy az eddigi gyakorlattal szemben azt szeretné, ha a központi direktívák helyett az érintettek megismernék az egészségügy átalakításának szándékait. Az országjárás során lehetősége nyílt arra, hogy az érintettekkel őszintén beszéljenek az egészségügy állapotáról. A találkozók arra is alkalmat adtak, hogy az államtitkár felhívja a figyelmet a népegészségügyi aktivitás fontosságára – így a „Megnézheted magad” kampányra, az ágazat által támogatott, a dohányzás visszaszorítását célzó önálló képviselői indítványra, valamint a szervezett szűrések jelentőségére. Az államtitkár pontos népegészségügyi térképet kapott az országról, és különösen megdöbbent azon, hogy míg Magyarországon évente 500, addig Finnországban 5 ember hal meg méhnyakrák következtében.

Szócska Miklós elmondta, hogy az országban teljes leltár készül az egészségügyi intézményekről. A felmérés néhány hónapon belül befejeződik, és 2011 szeptemberében megkezdődhet a Semmelweis Tervben is vázolt progresszív ellátási modell kialakítása, így a nagytérségi centrumok létrehozása.

A budapesti megbeszélés békés hangulatban zajlott, látszik, hogy súlyos problémákkal küzdenek a fővárosi ellátás terén, ami abból adódhat, hogy az itt lévő intézményeket összesen 9 fenntartó működteti. A fővárosban gyors, a tulajdonosi réteget is érintő változásra van szükség, annak érdekében, hogy a rendszerben lévő tartalékokat minél gyorsabban vissza lehessen forgatni.

Az intézményvezetők és fenntartók a progresszív ellátórendszer kialakítását és a munkamegosztást szinte kivétel nélkül mindenhol örömmel fogadták.

2011. március 1.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél