Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. május 9.
Május a vérnyomásmérés hónapja!
Utolsó módosítás: 2019. január 16.

 Május a vérnyomásmérés hónapja!A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga mozgalmat hirdetett 2018 májusára: May Measurement Month 2018 (MMM18). A cél, hogy legalább 100 országban összesen 25 millió egyén vérnyomása kerüljön megmérésre.

Olyan egyénekről van szó, akiknek egy éven belül nem mérték meg a vérnyomását. A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hypertonia veszélyeire és kellő időben történő felismerésére.

Ez a figyelemfelhívás eddig minden év május 17-én a WHO által meghirdetett Hypertonia Világnapon történt. A mozgalom ezt egy egész hónapra terjeszti ki.

Magyarországon a 3,5 millió hypertoniás beteg mellett nagyszámú olyan egyén él emelkedett vérnyomással, amelyről nem tud. Ezért Magyarország is jelentkezett a mozgalomba a Magyar Hypertonia Társaság koordinációjával. Ez lehetőséget teremt hazánkban is a nem ismert, vagy nem rendszeresen gondozott hypertoniás betegek felismerésére, megtalálására és ezt követően a megfelelő ellátásukra.

A vérnyomásmérő helyek terveink szerint a Hypertonia Centrumok, Decentrumok, Szakambulanciák, a társ-társaságok szakrendelései, a háziorvosi rendelők és a gyógyszertárak lesznek. Önkéntesek segítségével közösségi rendezvényeken, bevásárlóközpontokban is sor kerülne vérnyomásmérésre.

A vérnyomásmérést önként vállalók felvilágosítást kapnak a mozgalom célkitűzéséről és beleegyező nyilatkozatot írnak alá. A mérést végző orvos, nővér, asszisztens, orvostanhallgató 12 kérdéses adatlapot tölt ki (életkor, nem, antihypertenzív kezelés, diabetes, dohányzás, alkoholfogyasztás, kardiális esemény, stroke), majd ülő helyzetben 5 perc után, egy-egy perces szünettel, háromszor megméri a vérnyomást és a szívfrekvenciát. A mért értékeket ugyancsak beírja az adatlapra.

Az adatlapot a Magyar Hypertonia Társaság Nemzeti Központjába kell küldeni, ahol az adatok anonim módon elektronikus rögzítésre majd továbbküldésre kerülnek a Nemzetközi Koordinációs központba.

2018. május 1-31. között a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban legalább naponta 1-2 egyén, a hypertonia szakellátóhelyeken 50-100 egyén vérnyomásmérése és a közösségi helyeken változó létszámú önkéntesek bevonása lehetővé tenné, hogy Magyarország számos mérési eredménnyel (legalább 5000 egyén adatával) hozzájáruljon a mozgalomhoz.

Kérjük a kollégákat, hogy jelentkezésükkel és támogató részvételükkel segítség a mozgalom hazai megvalósulását!

Jelentkezni lehet a nemzeti koordinátor iroda címén: mmm18.hu@gmail.com

A jelentkezőknek elektronikus úton  kiküldésre kerül az összes szükséges dokumentum. 

A Magyar Hypertonia Társaság vezetősége nevében:

Prof. dr. Kiss István                                                  Prof. dr. Járai Zoltán
elnök, MMM18 Program Programbizottsága                  elnök, MHT

 

Prof. dr. Kiss István levele az MGYK elnökének

Az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága engedélye

Betegbeleegyező nyilatkozat

MMM18 Adatlap

Angol nyelvű protokoll

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA