Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2017. március 31.
Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés

Mint ismeretes, az idei Vándorgyűlést az MGYK országos elnöksége a Bács-Kiskun Megyei Szervezettel közösen szervezte. Március 30-án, az összejövetel nyitó rendezvényén az országos és a megyei elnökség tagjai megbeszélést tartottak a megye politikai, egészségpolitikai és hatósági vezetőivel a kecskeméti Három Gúnár Hotelban.

Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés A zártkörű összejövetel – amelynek fő célja ezúttal is a kapcsolatfelvétel, illetve a közös feladatok áttekintése volt – dr. Fang Simon, az MGYK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnökének üdvözlő szavaival vette kezdetét. A jelenlévő vendégek –

dr. Mészáros János, EMMI, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár,

dr. Zombor Gábor, országgyűlési képviselő, Kecskemét volt polgármestere, EMMI volt eü államtitkár,

dr. Salacz László országgyűlési képviselő, 

Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere,

Engert Jakabné, Kecskemét város Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke (Szemereiné Pataki Klaudia polgármester delegáltja),  

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke (Rideg László elnök delegáltja),

dr. Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke, a Bács-Kiskun megyei kórház főigazgatója,

dr. Balogh Melinda, Bács-Kiskun megyei tiszti főorvos,

dr. Cseh Ildikó, OGYÉI, regionális tiszti főgyógyszerész,

dr. Borda Ferenc, a MOK Bács-Kiskun megyei szervezet elnöke,

Csík Julianna, a MESZK Bács-Kiskun megyei szervezet elnöke,

Szeimanné dr. Berta Erika, a NEAK Dél-alföldi Területi Hivatal igazgatója,

dr. Virányi Zsuzsanna Valéria, NEAK Dél-alföldi Területi Hivatal Bács-Kiskun megyei Iroda Ártámogatási és Finanszírozási Osztály osztályvezető –

köszöntése után dr. Fang Simon – aki egyben a moderátor szerepét is betöltötte – beszámolt a vendéglátó megye gyógyszerellátásának főbb kérdéseiről. Ismertette a gyógyszertárak számát, kitért a fiók és ügyeletes gyógyszertárakra is. Részletesen szólt a gyógyszerészek kormegoszlásáról, a közfinanszírozott gyógyszerek forgalmáról, az ügyeleti és szolgálati rendről, ahogy a megye gondjairól is.

Ezt követően dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke tartott általános tájékoztatót a gyógyszerészet helyzetéről és a Kamara törekvéseiről.  A „rendszerváltás 2017. január 1-től befejeződött” – mondta a tulajdonosi programra utalva. Mint említette, 2010 óta szisztematikus munka folyik a liberalizáció okozta válság felszámolása érdekében, az EMMI-vel való megállapodás a válság végét is jelenti egyben: a lakóság gyógyszerellátása biztosított. A helyi kamarák jelentőségére is kitért, amelyeknek a híd szerepét kell betölteniük. Végezetül az előttük álló feladatokról, a jövő szakmapolitikai kérdéseiről ejtett szót.

A Bács-Kiskun megyei gyógyszerellátás hatósági vonatkozásiról dr. Cseh Ildikó számolt be. A gyógyszerellátás szakmai felügyelete, a hatósági szakfelügyelői ellenőrzések mellett említette, hogy egységes szempontrendszer alapján dolgoznak. Idén megjelentek a komplex ellenőrzések mellett a célellenőrzések – tájékoztatott, majd felsorolta, miket vesznek górcső alá. A megyében nincsenek „zűrös” ügyek, jó az együttműködés a gyógyszerészekkel. A megoldandó feladatok között említette, hogy csak kevés helyettesítő gyógyszerész, ha van egyáltalán.

Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés Dr. Balogh Melinda megyei tiszti főorvos a megye egészségügyi ellátásáról, illetve a nála lecsapódó gyógyszerellátási kérdésekről (ügyeleti ellátás, panaszok) adott tájékoztatást. Egyebek mellett kiemelte, jól együtt tudnak dolgozni a gyógyszerészekkel. Kitért arra is, hogy tájékoztatót kérnek a Kamarától a veszélyes készítményekkel kapcsolatban, valamint a vegyi anyagok forgalmazása is szóba került.

A gyógyszertári asszisztensek megyei helyzetéről Csik Julianna tájékoztatott. A gyógyszerellátás különféle szakterületein dolgozó asszisztenseket helyzetét hasonlította össze több szempont alapján is: jogviszony, bérezés, továbbképzés tekintetében. Az asszisztensek életkori görbéjének bemutatása után kitért – elöregedés problémájára, illetve az információátadás nehézségeire is.

A meghívott hozzászólók tájékoztatói után lehetőség nyílt egy rövid eszmecserére, dr. Mészáros János helyettes államtitkár zárta az összejövetelt aki mint mondta, elfogult a gyógyszerészettel kapcsolatban, hiszen felesége is ezt a hivatást választotta. Az EMMI és az MGYK közös eredményeként értékelte, hogy nem sikerült „felpuhítani” a tulajdonosi programot. A jogalkotás legfontosabb része a törvényalkotás – a Kamara és a minisztérium közötti megállapodás eredményeképpen ebbe most a gyógyszerészek már „csírájában” bele tudnak szólni. Kiemelte, a gyógyszertár újra egészségügyi intézmény. Szakmai kérdésekben, amikor egyeztetni kell, az MGYK „innovatív és proaktív” – hangzott el, és az identitásával nincs baj, megalapozottság és transzparencia jellemzi. „MGYK tevékenysége elismerendő”, majd az együttműködés fontosságának hangsúlyozásával zárta az összejövetelt.

mgyk.gyh 

Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés Megalapozottság és transzparencia - Elkezdődött a Vándorgyűlés

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél