Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. június 29.
…megemelné a közforgalmú patikák árrését az egészségügyi államtitkárság – a műsorban dr. Hankó Zoltánt, Domanits András kérdezte - 2012. június 27. – Délelőtti mérleg - Inforádió - (Sajtószemle!)

Mv: Egy előterjesztés szerint megemelné a közforgalmú patikák árrését az egészségügyi államtitkárság. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint ez a lépés a kis és közepes patikák számára jelenthet segítséget. Hankó Zoltánt Domanits András kérdezte.

Hankó Zoltán, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: Az előterjesztés szerint augusztus elsejei hatállyal egy olyan módosítás lépne életbe, aminek a következtében éves szinten körülbelül három milliárd forinttal növekedne a közfinanszírozott gyógyszerek után elszámolható gyógyszertári árrés.

Mv: Ez a közfinanszírozott gyógyszerek után járó éves árrés bevételének körülbelül egy 7%-át jelenti. Riporter: Többször beszéltünk arról, hogy a kisebb patikák gondban vannak, megoldás lehet ez a pénzügyi problémákra?

Hankó Zoltán: Azt kell, hogy mondjam, nem csak kisebb gyógyszertárak vannak pénzügyi bajban, hanem az egész ágazat nagyon komoly nehézségekkel küszködik. A Széll Kálmán Terv forráskivonásai is tovább nehezítették a gyógyszertárak helyzetét. Úgy számoljuk, hogy a tavaly októberi és ez év áprilisi generikus gyógyszerek árcsökkentéséhez kapcsolódó intézkedések a közfinanszírozott gyógyszereknél durván egy olyan 15-17%-nyi árrés kiesést okoztak és ennek az árrés kiesésnek egy részleges kompenzációját jelentheti ez a mostani árrés-korrekció.

Tekintettel arra, hogy itt egy belső átcsoportosításra kerül sor, előzetes várakozásaink szerint a kis és közepes forgalmú gyógyszertáraknak a helyzetét javíthatja komolyabb mértékben, és ezeknek a működőképességének a fenntartása, nemcsak a szakmának az érdeke, hanem egészségpolitikai érdek is.

Riporter: Milyen további intézkedésekkel lehetne javítani a patikák helyzetét?

Hankó Zoltán: A Széll Kálmán Terv elindításakor a Gyógyszerész Kamara részéről összeállítottunk egy olyan kompenzációs csomagot, amelyik a Széll Kálmán Terv szükségszerű megszorításaihoz kapcsolódó patikai árréstömeg kompenzációját eredményezhetné.

Ennek egyik eleme volt a generikus ösztönzőnek a bevezetése ez év januárjában. Ez a következő lépés, ami augusztus elsejével hatályba léphet, és nagyon remélem, nagyon bízom abban, hogy 2013-ban az eredeti kormány előterjesztések, a kormány szándéka szerint a gyógyszertáraknak egyfajta szolgáltatási díj bevezetésére is sor kerülhet.

És bízom abban, hogy ezzel a Széll Kálmán Tervhez kapcsolódó kieséseknek egy olyan kompenzációjára kerülhet sor, ahol egyben a gyógyszertári szolgáltatásoknak a magas színvonala is biztosított lehet.

Riporter: Éreznék-e ezt a bizonyos árrés emelést a gyógyszerfogyasztók?

Hankó Zoltán: A tervezet azt rögzíti, hogy a gyógyszertári árrést nem a társadalombiztosítási kiadásoknak a terhére és nem a lakossági gyógyszerköltségeknek a terhére kell megoldani, hanem egy úgynevezett belső átcsoportosítással.

Mv: Hankó Zoltánt a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét hallották.


InfoRádió - Domanits András

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél