Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. november 30.
Megerősített határmenti betegellátás a Szlovákiában kialakult helyzet miatt - NEFMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

Az egészségügyi humánerőforrás krízis az európai – különös tekintettel a közép-kelet európai – országok sorfordító kérdése.
Az elmúlt napokban Szlovákiában került nehéz helyzetbe a betegellátás. Ivan Uhliarik szlovák egészségügyi miniszter ennek kapcsán levélben megkereste Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, majd a mai napon a két vezető telefonon is egyeztetett.

Ivan Uhliarik munkatársai útján a sürgős ellátások elmaradásának megelőzése érdekében humanitárius segítséget kért Magyarországtól.

Az egészségügyért felelős államtitkárság felvette a kapcsolatot számos hazai szakmai és egészségügyi intézmény vezetőjével, valamint a szakmai kollégiummal, s a következő intézkedéseket tette:

-felkérte az Országos Mentőszolgálatot, hogy a határmenti területeken erősítsék meg a sürgősségi szolgálatot;

-felkért 13 határmenti kórházat, hogy a Szlovákiából esetleg érkező sürgős esetek ellátása érdekében legyenek fokozott készültségben;

-az Országos Mentőszolgálat koordinálásával lehetőséget biztosít önkéntes orvosok jelentkezésére, akik a 06-1/331-9133-as, éjjel-nappal hívható telefonszámon ajánlhatják fel humanitárius segítségüket a szlovák sürgősségi betegellátásban való részvételre;

-kezdeményezte, hogy a szlovák egészségügyi miniszter a visegrádi országok részvételével jövő hétre egyeztetést hívjon össze 

A szlovákiai sürgős betegek ellátásával kapcsolatos adminisztráció tekintetében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a szlovák szaktárca folyamatosan egyeztet.

Az európai egészségügyi munkaerő-mobilitásról éppen a napokban európai szintű konferencia lesz december 7-én Brüsszelben, amelyen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár plenáris nyitó előadást tart. Az eseményen találkozik John Dalli-val, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős európai biztossal, akivel az európai egészségügyi humánerőforrás krízishelyzetről konzultál és egyeztetnek az európai egészségügyi emberi erőforrás programok további fejlesztési lehetőségeiről.

 

2011. november 30. 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél